Dertien Serviërs ontsnapt uit gevangenis Kosovo

In Kosovska Mitrovica zijn zaterdagavond dertien Kosovo-Serviërs – verdacht van oorlogsmisdaden – uit de gevangenis ontsnapt. Vier van hen zijn naar Servië ontkomen. Het VN-bestuur in Kosovo is geschokt door de ontsnapping.

Vijftien Serviërs ontsnapten door een VN-politieman te overmeesteren en drie andere politiemannen te bedreigen met een pistool dat de gevangenis was binnengesmokkeld. Ze ontkwamen vervolgens met medeneming van wapens en 2800 mark. De gealarmeerde vredesmacht KFOR en de VN-politie slaagden er in twee van de ontsnapte gevangenen snel in te rekenen. Naar de anderen wordt nog gezocht, maar inmiddels is duidelijk dat vier gevangenen naar het nabijgelegen Servië zijn ontkomen – buiten het bereik van de VN-politie en KFOR. De leider van de Servische gemeenschap van Mitrovica zei dat de vier vanuit Servië naar hun familie hebben gebeld.

Alle ontsnapte Serviërs werden vastgehouden op verdenking van oorlogsmisdaden, gepleegd voor of tijdens de Kosovo-oorlog van vorig jaar. Van de gevangenen die nog op vrije voeten zijn worden er vier verdacht van oorlogsmisdaden, drie van genocide, vier van massamoord, een van moord, en een van brandstichting en diefstal.

Het VN-bestuur heeft de ontsnapping van de Serviërs bestempeld als ,,rampzalig''. ,,Het is meer dan alleen maar pijnlijk'', zo zei de woordvoerder van UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo. ,,Het is schokkend, niet alleen omdat deze mensen op vrije voeten zijn. Rampzalig is het signaal dat [de ontsnapping] zendt naar de meerderheid van de Kosovaren die van ons verwachten dat we recht doen in gevallen van oorlogsmisdaden. De bevolking van Kosovo is van ons afhankelijk om mensen voor de rechter te brengen.'' UNMIK-leider Bernard Kouchner sprak gisteren van ,,een schandaal''. Hij beloofde ,,serieuze sacties'' als blijkt dat de VN-politie in Mitrovica in gebreke is gebleven bij de bewaking van de gevangenen.

De ontsnapping wekt vragen over het niveau van de bewaking van verdachten door de VN-politie, temeer omdat de ontsnapping al de vijfde van dit jaar was. Bij de voorgaande ontsnappingen hebben 22 verdachten de benen genomen. Bovendien wekt de ontsnapping de vraag waarom alle Servische verdachten van oorlogsmisdaden in Kosovo in één gevangenis zitten.