DaimlerChrysler wil ingrijpen in bestuur van Mitsubishi

De Japanse autofabrikant Mitsubishi praat met grootaandeelhouder DaimlerChrysler over ingrepen in het Mitusbishi-management. Die moeten leiden tot drastische verbetering van de kwaliteitscontrole. Dit heeft het Japanse bedrijf, verwikkeld in een omvangrijk schandaal wegens het verdoezelen van mankementen, vandaag laten weten.

DaimlerChrysler heeft begin dit jaar 34 procent van de aandelen in Mitsubishi in handen gekregen, maar zou sinds de verdoezeling in juli aan het licht kwam een grotere rol in het ondernemingsbestuur willen. Het semi-publieke tv-station NHK TV meldde vandaag dat DaimlerChrysler zijn belang tot 40 procent zou willen uitbreiden. De Duits-Amerikaans autofabriek zou daarmee de belangrijkste aandeelhouder worden.

Mitsubishi weigerde vandaag details te geven over de precieze inhoud van de gesprekken, die volgens een woordvoerder gaan over een drastische wijziging van zowel het management als van de alliantie. Inmiddels speculeren de Japanse media volop over het aftreden van bestuursvoorzitter Kawasoe, die daarmee de verantwoordelijk voor de verdoezelingsactie op zich zou nemen.

Volgens de gezaghebbende zakenkrant Nihon Keizai Shimbun zou Kawasoe worden opgevolgd door Sonobe, een Mitsubishi-manager met ervaring in de Verenigde Staten. Kawasoe liet echter weten aan te blijven en zei het als zijn taak te zien het vertrouwen van het publiek terug te winnen.

Mitsubishi is onderwerp van justitieel onderzoek doordat het gedurende twintig jaar systematisch klachten van klanten over de auto's verzweeg. Het betrof hier mankementen die het bedrijf verplicht was te rapporteren aan de Japanse overheid. De politie deed onlangs invallen bij kantoren en fabrieken van Mitsubishi.

Sinds juli heeft Mitsubishi 620.000 auto's teruggeroepen voor reparaties aan slecht werkende remmen, lekkende benzinetanken en haperende versnellingsbakken. Het concern riep de wagens pas terug nadat inspecteurs van de overheid belastende documenten hadden gevonden in een afgesloten kamer op het Mitsubishi-hoofdkantoor.