CDU Hessen ligt opnieuw onder vuur

De druk op de minister-president van de Duitse deelstaat Hessen, Roland Koch (CDU), om af te treden neemt toe. Dit weekeinde meldden Duitse media dat Koch heeft gelogen over illegale financiering van de partij.

Koch wordt ervan beschuldigd weet te hebben gehad van vernietiging in februari van een kasboek en geknoei met cijfers. Grote schenkingen, die verantwoord moeten worden, zouden daarbij zijn opgesplitst in verschillende kleinere. De CDU in Hessen ontkent de meeste beschuldigingen – ,,een mediazeepbel'' volgens partijsecretaris Otti Geschka – en zegt dat overige gaan over al lang bekende feiten.

Ook zou volgens onder meer Der Spiegel en de Hessische Rundfunk via de Hessische Akademie für politische Bildung, een aan de CDU gelieerde organisatie, geld zijn doorgesluisd naar de partijkas. Werkgeversorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de giften, geven toe dat ze geld aan de academie hebben gegeven en ook dat het bedoeld was voor de CDU-campagne van de deelstaatverkiezingen in februari 1999. Maar dat is op zichzelf niet illegaal. ,,We wilden het werk van Koch steunen, maar niet ongericht in de partijkas storten''. Het was nooit de bedoeling dat het geld was via een omweg in de partijkas zou belanden. Dat is ook niet gebeurd, zegt de CDU met klem. De academie is volgens Koch geen witwasmachine van de partij. Giften aan de academie zijn ,,heel normaal''.

Al snel na het begin van de CDU-affaire, eind 1999, werd Kochs naam genoemd in verband met geheime bankrekeningen. De partijafdeling in Hessen beweerde aanvankelijk dat een aantal grote schenkingen afkomstig was van ,,joodse vrienden'' van de partij die anoniem wilden blijven. Later bleek het te gaan om overboekingen van geheime Zwitserse bankrekeningen. Hierop stond niet, zoals eerst nog werd gezegd, acht maar zeker twintig miljoen mark.

Koch moest later toegeven dat hij gelogen had over de grootte van de bankrekeningen. Hij zei echter niet verantwoordelijk te zijn geweest voor het gesjoemel en zegde toe de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. Voor de Hessische afdeling van de FDP, de liberale coalitiegenoot van de deelstaatregering, was die toezegging voldoende om de regering overeind te houden; ondanks de druk van de landelijke FDP om uit de coalitie te stappen.

De FDP wilde gisteren nog niet reageren op de nieuwe beschuldigingen. De SPD drong aan op nieuwe verkiezingen. Volgens minister van Financiën Hans Eichel is de CDU-campagne in 1999 betaald met ,,illegale middelen''. Eichel was bij die verkiezingen de opponent van Koch.