BRIGITTE KAANDORP

Als ze klaar was met oeverloos kwebbelen, bracht Brigitte Kaandorp in haar begintijd laconieke liedjes bij de ukelele ten gehore. Allengs ging ze ook af en toe met een orkestband werken; daarbij zong ze schallende meezingliederen waar tekstueel een steekje aan los was (,,'t was in jouw bolide / dat het eindelijk geschiedde''). Later kwamen er levende muzikanten met haar meespelen en nog weer later hief ze soms zelfs een serieus liedje aan.

Uit al die perioden stelde ze het repertoire samen voor de live-cd Kaandorp zingt. Het resultaat is dus veelzijdig. Het bevat, begeleid door een smeuïge negenmansformatie van Dick Kuijs, veel malligheid met bijpassende snik in de stem en ook een paar tere sfeerchansons van recenter datum.

Daartoe behoren een desolaat juweeltje als Februari, het wondermooi troostende Kom dan bij mij en een chansonnesk huppelliedje over haar kleine zoontje dat nog dagenlang niet uit mijn hoofd wilde.

Zo bezien kan Kaandorp, die na een sabattical year dit najaar terugkomt met een theatershow en een film, nog alle kanten op.

Haar optreden is een zelden vertoonde mengeling van onschuld en raffinement, en dat blijkt ook uit de liedjes. Ze bewijst zichzelf in het vileine Vakvrouw (,,bijvoorbeeld nu zing ik heel snel / en toch verstaanbaar hoort u wel''), zingt overtuigend Vlaams in een liedje van Urbanus en zet een keel op in het openingsnummer Leven zonder angst.

Dat lijkt clichématig genoeg om een hit te worden, maar draagt inhoudelijk toch meer dan genoeg originaliteit met zich mee om een cabaretnummer te blijven.

Kaandorp zingt. Brigadoon Vocal BIS 060