Bouwconcern HBG duikt in rode cijfers

Bouwconcern HBG maakt dit jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies. Vooral het wegwerken van problemen in Duitsland, waarop in juli de voorgenomen fusie met baggerbedrijf Boskalis stukliep, leidt tot een verlies van 150 miljoen gulden.

Eerder dit jaar beloofde HBG nog een nettowinst van 180 miljoen gulden, toen het lange-termijnprognoses gaf bij de verdediging tegen een poging tot vijandige overname door Boskalis.

,,Het is uitermate teleurstellend dat we verlies gaan maken'', zei de nieuwe bestuursvoorzitter C.J. Reigersman vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij volgde topman J. Veraart op na de mislukte fusiepoging. ,,Ik kan me voorstellen dat onze aandeelhouders hiervan schrikken. Maar we willen het momentum gebruiken om echt een mentaliteitsverandering door te voeren. We willen met een schone lei beginnen.''

HBG, met een omzet van 11 miljard gulden het grootste Nederlandse internationale bouwconcern, is bezig met een `strategische heroriëntatie'. Daarbij zal meer dan voorheen worden gelet op de financiële resultaten van de verschillende divisies – ,,Een punt dat we geleerd hebben tijdens de besprekingen met Boskalis'', gaf Reigersman toe. Het onderzoek kan leiden tot de verkoop van bedrijfsonderdelen. ,,We zullen er niet voor terugschrikken om conclusies te trekken.''

HBG mikt voor de toekomst onder andere op meer `dienstverlening', vóór en na het eigenlijke bouwen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om advieswerk en het beheer van gebouwen of tolwegen voor de opdrachtgever. ,,We willen niet alleen mooie bruggen bouwen, maar er ook goed aan verdienen'', zei de nieuwe financiële bestuurder K. Troost, afkomstig van Shell. ,,Het is opmerkelijk dat de beurs de diensten van portiers en schoonmaaksters meer waardeert dan die van Delftse ingenieurs.''

HBG neemt een voorziening van 365 miljoen gulden. Het bestuur wilde vanochtend geen precieze verdeling geven, maar het grootste ervan is bestemd voor afwaardering van onroerend goed, projecten en bedrijfsonderdelen in Duitsland. Sinds HBG in 1997 de Duitse bouwer Wayss & Freytag overnam heeft het concern daar ruim 1 miljard gulden aan verliezen geleden. ,,In plaats van te spreiden nemen we de verliezen nu in één keer'', zei Reigersman. ,,Duitsland moet vanaf volgend jaar, zoals we dat noemen, een zwarte nul opleveren, dus nul of één plus.''

HBG incaseerde in het tweede kwartaal van dit jaar nieuwe tegenvallers in Duitsland, maar zag ook een aantal grote projecten in Nederland minder voorspoedig verlopen. ,,We moeten de touwtjes aanhalen'', zei Reigersman. Verder zijn in de Verenigde Staten dure vertragingen ontstaan bij de aanleg van nieuwe verkeersknooppunten in Boston.

De cijfers worden dit jaar met 79 miljoen gulden positief beïnvloed door een nieuwe methode van boekhouden. In plaats van de winst te boeken in het jaar van oplevering van een bouwwerk, neemt HBG voortaan ieder jaar al een percentage van de winst.

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op de HBG-presentatie. Het aandeel verloor aanvankelijk bijna 9 procent.