Bon Jovi noodt fans tot meezingen

Het is een paar jaar rustig geweest rond Bon Jovi. Zanger en naamgever Jon Bon Jovi en gitarist Richie Sambora maakten solo-albums, de eerste beproefde bovendien zijn geluk in de filmindustrie en drummer Tico Torres ontwierp een kledinglijn voor baby's. Geen erg voor de hand liggende activiteit voor een drummer van een hardrockband, maar of Bon Jovi nog tot die categorie gerekend kan worden is onderwerp van discussie.

Dat laatste geldt echter niet voor de fans van de band, die zich in een uitverkocht Gelredome verdrongen en zo lieten merken dat Bon Jovi nog niet vergeten is. De band uit New Jersey kan bogen op een onwaarschijnlijk brede achterban, van nette jonge meisjes tot aanzienlijk ruiger ogend, ouder hardrockvolk.

In de frontlinie van de band is die tweedeling al even goed terug te zien als in de muziek. Jon Bon Jovi (eigenlijk Bongiovi) is met zijn goudkleurige pak de glamourboy van de band. Zijn zorgvuldig geordende haren zorgden in het verleden al dat de band terecht kwam in de weinig complimenteuze subcategorie `hair bands'. Externe factoren hadden geen grip op het zorgvuldig geföhnde kapsel, tot de zanger het verstopte onder een boerenzakdoek.

Secondant Richie Sambora poseert daarentegen als de ruige, Keith Richards-achtige rocker van de band, met zonnebril, mouwloos hemdje, tatoeages en middelgewicht gitaarpartijen. Die vormen onderhand de belangrijkste, zo niet de enige link met de hardrock, waarin de band in de jaren tachtig zijn wortels had. Nadien schoof het repertoire op in de richting van hapklare, lichtverteerbare liedjes, waarvan vooral de refreinen ontstuitbaar tot meezingen noden.

Dat die succesformule is doorgetrokken op de recente cd Crush is nog minder verbazingwekkend dan de hoge tarieven op het parkeerterrein van Gelredome (20 gulden, terwijl je op het daarnaast gelegen terrein van het hamburgerrestaurant de auto gratis kwijt kon) of de ongunstige wisselkoers van de `Ohra', in het stadion het enige toegestane betaalmiddel.

Ook in It's My Life, de huidige single, beproefde het publiek die meezingkwaliteiten. Sambora benutte hier zelfs de Jappiotube, bij oudere fans wellicht nog bekend van Peter Framptons hit Show Me The Way en berucht slecht voor het gebit.

Die publieksparticipatie werd nogal eens vanaf het podium geforceerd, want Bon Jovi is wel zo'n band die weet wat je moet doen om het publiek bij de les te houden. In het te lang uitgerekte `Lay Your Hands On Me' keerde die populistische aanpak zich tegen de band. Jon Bon Jovi maakte een wandeling langs de voorste rijen en verscheen weer op het podium met een voetbal, een Nederlands vlaggetje en een stel duivelshoorns, die hij geruime tijd boven op zijn boerenzakdoek droeg. Het stond hem niet, want het duivelse gevaar van de beste rockmuziek is bij Bon Jovi ver te zoeken.

Concert: Bon Jovi. Gehoord: Gelredome Arnhem, 1/9.