Atletiek: tien man naar OS

De termijn voor Nederlandse sporters om zich nog voor de Olympische Spelen te kwalificeren is gesloten. Afgelopen weekeinde hadden de atleten de laatste kans om nog een ticket naar Sydney te bemachtigen. Niemand slaagde daar in. Tot de afvallers behoort onder meer sprinter Troy Douglas. De veteraan, die wordt beschuldigd van dopinggebruik en pas sinds kort toestemming heeft om aan wedstrijden mee te doen, bleef in Hamburg op de 200 meter met een tijd van 20,79 ver verwijderd van de limiet (20,40). ,,Troy heeft steeds geroepen dat hij Sydney zou halen, maar die toestand rondom die dopingkwestie blijkt toch te veel sporen te hebben achtergelaten'', zegt Bert Paauw, technisch directeur van de atletiekunie KNAU. ,,Ik vind het tragisch voor hem. De Olympische Spelen moesten de bekroning van zijn carrière worden.''

Door de kwalificatie van hoogspringer Wilbert Pennings bestaat de atletiekploeg uit tien leden. Dat aantal had de KNAU vooraf ook beoogd. Vier jaar geleden in Atlanta was de afvaardiging net zo groot. ,,We zijn tevreden'', zegt Paauw. De technisch directeur neemt na Sydney afscheid bij de KNAU.

In Atlanta was Marko Koers de beste atleet met een zesde plaats. Wat zijn uw verwachtingen voor Sydney?

Paauw: ,,Het moet lukken om met drie man bij de eerste acht te eindigen. En heel stiekem, in mijn achterhoofd weggestopt, hoop ik dat Robin Korving op de 110 meter horden om de medailles kan meedoen. Verder weet je het nooit met de marathon. Misschien zal er sprake zijn van Nederlandse weersomstandigheden en kunnen Greg van Hest en Kamiel Maase voor een verrassing zorgen.''

Wat waren de teleurstellingen?

,,Je houdt altijd rekening met blessures en ziektes. Maar zonder problemen hadden Corrie de Bruin, Ester Goossens en Gert-Jan Liefers toch een goede kans gehad zich te plaatsen. En wie me zijn tegengevallen, zijn de tienkampers. Daar had ik er toch minstens één van bij de Spelen verwacht. Ze kunnen nu dan wel aanschoppen tegen die zware limiet, maar die hadden ze moeten kunnen halen.''