Amerikaanse golfers bij WK in Berlijn in voetsporen Woods

De ploeg van de Verenigde Staten heeft afgelopen weekeinde in Berlijn voor de elfde keer het wereldkampioenschap golf voor amateurs gewonnen. De Amerikanen hadden daar 841 slagen voor nodig. De gecombineerde ploeg van Groot-Brittannië en Ierland werd tweede met 857 slagen. De Nederlanders Guido van der Valk, Niels Boysen, Alain Ruiz-Fonhof en Inder van Weerelt eindigden met 879 slagen teleurstellend als elfde.

Per land strijden de vier beste amateurgolfers elke twee jaar als team in vier ronden om de Eisenhower Trophy, dit jaar op het terrein van de Sporting Club Berlin. Elke dag tellen de drie beste individuele scores van elk team.

Steeds meer en steeds jongere golfers, dit jaar een recordaantal van 236 uit 59 landen, komen zich meten met spelers uit landen die al sinds jaar en dag in de golfstatistieken vermeld staan. Er zitten grote talenten bij die klaar zijn voor een leven als golfprofessional. Zij treden in de voetsporen van supersterren als Tiger Woods, die in 1994 in Versailles in actie kwam bij het WK voor amateurs. Ook Sergio Garcia, David Duval en zelfs Jack Nicklaus waren ooit op dat toernooi te bewonderen.

Volgens voorlichter Brett W. Avery van de World Amateur Golf Council zal veertig tot vijftig procent van het spelersveld bij het WK als professioneel golfer aan de kost proberen te komen. ,,Velen van hen zullen het op de Tour niet redden en gaan als golfleraar of amateurgolfer verder.''

Voordat er aan prestaties wordt verdiend, kost het leven op de Tour alleen maar geld. Ongeveer 100.000 gulden per jaar. De Amerikaan Bryce Molder (20) die met vijftien onder par de beste individuele score neerzette, heeft als aankomend professional financieel niets te vrezen. ,,Ik word volgend jaar professional. Eerst wil ik mijn studie management afmaken voordat ik me ga bezighouden met welke sponsors straks mijn basisinkomen gaan verzorgen'', zegt hij. Optimistisch wonderkind Aaron Baddeley (19) van het Australische team, naar alle waarschijnlijkheid ook volgend jaar prof, denkt over twee à vier jaar klaar te zijn voor `a battle with Tiger'.