Akkoord bij Firestone

De geplaagde Amerikaanse bandenproducent Firestone heeft vanmorgen overeenstemming bereikt met de vakbond United Steelworkers of America over arbeidsvoorwaarden. Daarmee is de dreiging van een staking waaraan duizenden werknemers zouden deelnemen op het laatste moment afgewend.

Een staking zou Firestone en het Japanse moederbedrijf Bridgestone nog verder in de problemen hebben gebracht. De bandenfabrikant wordt al geplaagd door berichten over ernstige gebreken aan Firestone-banden. Daardoor zouden mogelijk circa 90 automobilisten zijn omgekomen.

Firestone/Bridgestone en Ford kondigden enkele weken geleden het terugroepen van 6,5 miljoen Firestone-banden aan. Ford deed mee omdat de banden bij de standaarduitrusting van de Ford Explorer, de beste verkochte Amerikaanse terreinwagen, behoren. Kort na het terugroepen van de banden verschenen rapporten die aantoonden dat de betreffende banden waren gemaakt door werknemers die invielen omdat er een staking aan de gang was.

Het Amerikaanse Congres zal deze week een begin maken met de verhoren in verband met de gewraakte banden. Daarmee moet aan het licht komen of de top van Firestone en Ford op de hoogte was van de problemen.