AEX nestelt boven grens van 700 punten

De goede oude PTT voerde vanmorgen de boventoon op het Damrak. Telecomfonds KPN schoot op de vleugels van hernieuwde belangstelling voor telecomaandelen met 4,8 procent omhoog, terwijl post-fonds TPG daar met een stijging van 4,2 procent nauwelijks voor onderdeed.

Tegen zoveel geweld konden de dalers niet op, de AEX-index kon met 5,42 punten omhoog tot 700,42 punten, en vestigde en passant een tussentijds record op 702,10 punten. Daarmee leek de index zich vanmorgen steviger boven de 700-puntengrens te hebben genesteld dan zeven handelsdagen geleden toen er een kortstondige piek van 700,28 punten werd neergezet. Met een dicht Wall Street vanmiddag, dat de koersen niet kan beïnvloeden, leek de index voor het eerst op weg om te sluiten boven de 700-puntengrens.

KPN genoot, evenals de andere telecomfondsen in Europa van een hernieuwd enthousiasme van beleggers, die kennelijk hebben geconcludeerd dat het naar beneden drijven van telecomkoersen lang genoeg heeft geduurd.

TNT Post Groep was met de bekendmaking van een acquisitie in de VS plus een hogere winstraming over het lopende jaar een gevierd fonds. Het aandeel TPG stond volop in de schijnwerpers en kostte tegen het middaguur 4,2 procent procent meer dan vrijdag.

UPC klom 3,4 procent en genoot daarmee mee van de belangstelling voor de technologie-, media- en telecomsector. Dat gold zeker ook voor VNU, de enige grote uitgever die zijn internet-activiteiten positief over het voetlicht krijgt bij beleggers. VNU klom 0,7 procent. Elsevier daarentegen moest terug, met 2,1 procent tot 13,89 euro.

Verder kochten beleggers aandelen Philips die 2,5 procent duurder waren en ook stukken Vendex KBB, waarvoor zij 3,5 procent meer moesten neertellen. Verder bleek Corus een dag voor de publicatie van derdekwartaalcijfers populair. De koers liep 2,6 procent op. Philips stoof door naar een recordkoers van 58 euro, en lijkt het Boonstra-trauma van vorige week daarmee geheel te boven.

Op de lokale markt moest Hollandsche Beton Groep (HBG) 2,5 procent terug tot 11,80 euro. Het bouwconcern had voorbeurs laten weten over het jaar 2000 in de rode cijfers te belanden. Daarentegen steeg KLM met 4,4 procent tot 29,90 euro.

Gucci leed vanmorgen onder een bericht in The Wall Street Journal waarin luxe-fondsen een al even luxe-koersniveau werd verweten. Het aandeel daalde met 1,8 procent.

De euro klom vanmorgen boven de 0,90 dollar, zij het met weinig overtuiging. Afgelopen vrijdag wezen de jongste cijfers over de Amerikaanse economie op een minder heftige groei, die tot uiting kwam in het licht oplopen van de werkloosheid tot 4,1 procent. De euro noteerde rond het middaguur 0,9009 dollar per euro, hetgeen onderstreepte dat de valutahandel de bocht met de Europese munt zeker nog niet genomen heeft.