Actie voor Radio Symfonie Orkest

Radio 4, het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en het Muziekcentrum voor de Omroep slaan dinsdag de handen ineen om te voorkomen dat het Radio Symfonie Orkest wordt opgeheven.

Radio 4 verzorgt van 12.02 uur tot 22.45 uur een marathonuitzending. Die moet ervoor zorgen dat staatssecretaris Van der Ploeg het omstreden opheffingsvoorstel van de Raad voor Cultuur niet volgt.

Om 20.15 uur is er rechtstreeks vanuit Muziekcentrum Vredenburg een protestconcert van het bedreigde orkest. Dirigenten zijn Jaap van Zweden, Esa-Pekka Salonen en Eri Klas. Sopraan Charlotte Margiono, pianist Ronald Brautigam en violist Leonidas Kavakos verlenen ook hun medewerking, net als het Groot Omroepkoor. Iedereen doet belangeloos mee.

De marathonuitzending begint om 12.02 met een interview met RSO-manager Henk Smit. Daarna volgen de hele middag allerlei opnamen, bijvoorbeeld van ouvertures van Nederlandse componisten en opera-aria's.