Wall Street positief over oplopende werkloosheid

De licht toenemende werkloosheid in de Verenigde Staten deed de beleggers op de effectenbeurs in New York goed. De gisteren gepubliceerde cijfers verminderden de angst voor oververhitting, en dus inflatie, van de Amerikaanse economie. Als gevolg hiervan gaan analisten ervan uit dat de rente de komende periode niet wordt verhoogd.

De Dow-Jonesindex profiteerde gisteren lichtjes. De index van de industriële bedrijven liet donderdag al zien dat de handel weer vertrouwen heeft. Gisteren klom de index aan de New York Stock Exchange met 0,21 procent naar 11238,78 punten. De Nasdaq-beurs, met vooral technologiebedrijven, was iets uitbundiger met een groei van 0,66 procent op 4234,32 punten.

Op de Dow deed vooral de transportsector het goed. General Motors klom met ruim 4, Boeing met 2 procent en Hewlett-Packard was gewild met een winst van bijna 4 procent.

Coca-Cola pakte weer wat terug van het verlies van de afgelopen dagen en sloot 3 procent hoger. Zakenbank JP Morgan daarentegen betaalde de tol voor de stijgingen deze week. Gisteren namen beleggers winst en lieten de de zakenbank met bijna 4 procent vallen.

Pc-producent Apple Computer was met 4 procent winst het meest geliefd aan de Nasdaq. Ook Lucent Technologies zat in het winnende kamp met 3 procent. Dell Computer moest weer wat – ruim 1 procent – terug na de grote winst van 9 procent donderdag.