Veroordeeld

Een Palestijnse rechtbank heeft gisteren een leider van de militaire vleugel van Hamas tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld, die een week geleden werd gewond bij een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever waarbij drie Israelische militairen door hun eigen eenheid werden doodgeschoten. De man, Mahmud Abu Hanud, gaf zich later aan de Palestijnse autoriteiten in Nablus over.

Hij werd schuldig bevonden aan vorming van militaire cellen en hun bevoorrading met wapens. Volgens Israel heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij twee grote aanslagen in Jeruzalem in 1997. De rechtbank in Gaza kwam met de uitspraak drie uur nadat het proces was begonnen. Een woordvoerder van de 100 advocaten die hadden aangeboden Hanud te verdedigen, verwierpen het snelrecht als in strijd met alle rechtsprincipes.