Top Chinese smokkelaars blootgelegd

De twee overlevenden van de dodenrit naar Dover, waarbij 58 Chinezen omkwamen, hebben vrijwel alle namen genoemd van de Chinese leiders van een organisatie die grootschalig Chinezen naar Europa smokkelt.

Op hun tocht van China naar Dover zijn de illegalen per land door steeds nieuwe Chinese `verzorgers' begeleid, zo hebben de overlevenden verklaard. De namen van deze verzorgers, alsmede van leiders van de smokkelbende in China en een handlanger in Nederland, worden genoemd in niet eerder gepubliceerde, zeer detailleerde verklaringen van de twee overlevenden van de dodenrit naar Dover.

Deze verklaringen, afgelegd bij de Britse politie, zijn in bezit van deze krant. Publicatie van hun namen brengt hun leven in gevaar, aldus een betrokkene bij het onderzoek. Een van de overlevenden heeft gezegd dat hij voor zijn reis aan een Chinese smokkelleider omgerekend circa 110.000 gulden heeft betaald.

De handlanger in Nederland is een medewerker van een Chinees restaurant in Rotterdam, waar de illegalen een nacht logeerden alvorens ze op 18 juni vanuit de Rotterdamse haven de fatale rit naar Dover begonnen. De man is echter niet aangehouden, volgens betrokkenen bij het onderzoek omdat hij onvindbaar is.

In de Chinese gemeenschap in Nederland zijn tot dusver geen arrestaties verricht, ondanks aanwijzingen dat sommige Chinese smokkelleiders in Nederland verblijven. Er zijn wel Turkse verbindingslieden en hun Nederlandse uitvoerders aangehouden.

De twee overlevenden, mannen van 21 en 19 jaar uit het dorpje Ba Hu in de provincie Fujian, hebben de Britse politie ook uiteengezet hoe zij vanuit Fujian West-Europa hebben bereikt. Zij blijken 8 juni vanuit Peking naar Belgrado te zijn gevlogen. Daarna reisden ze via Hongarije, Oostenrijk, Parijs en België naar Rotterdam. Van daaruit maakten ze op 18 juni de oversteek naar Dover.

Ook over die tocht heeft de 21-jarige getuige gedetailleerde verklaringen afgelegd. Met ,,stukken hout'', ,,schoenen'' en een ,,schroevendraaier'' probeerden de Chinezen de buitenwereld op hun naderende verstikking te wijzen. De overlevenden namen al afscheid van elkaar in de verwachting van hun aanstaande dood. Een deel van de overleden Chinezen blijkt al eerder op hun tocht bijna te zijn gestikt, toen zij in Hongarije in een geblindeerde bus ademnood kregen.

Mensensmokkel: pagina 5