Toerist en cultuur

Het cultuurerfgoed in Nederland moet voor de toerist weer aantrekkelijk worden gemaakt. Toerisme & Recreatie AVN heeft daartoe onder de naam `Tijd voor Toen' een nieuw dagarrangement ontwikkeld.

Het cultuurtoerisme heeft een lange tijd groei doorgemaakt, maar voor het eerst is de belangstelling op alle fronten tanende. Het bezoek aan musea en monumenten liep de afgelopen jaren sterk terug. Alleen het monumentenbezoek daalde de laatste jaren al met 50 procent, aldus Toerisme en Recreatie AVN.

Daarnaast constateert de organisatie problemen rondom de openstelling van de verscheidene monumenten in Nederland. Niet alle organisaties achter de monumenten willen dat hun cultuurgoed wordt opengesteld voor de toerist. ,,Ze zijn bang voor het massatoerisme'', zegt AVN-woordvoerster S. Marrink. AVN zit nu met de organisaties om de tafel om een en ander beter op elkaar af te stemmen.

Volgens Marrink is het doel van de nieuwe campagne de drempel te verlagen zodat het cultuurgoed in Nederland voor een breder publiek aantrekkelijker wordt.