Schuldenaars ontvluchten crisis Egypte

De economische crisis in Egypte leidt tot onverwachte gebeurtenissen. Zakenmensen met torenhoge schulden ontvluchten op grote schaal het land. Topper is tot nu toe multimiljonair Rami Lakah, een van de grootste ondernemers in het land. Hij liet een schuld van een miljard gulden achter.

Lakah is niet de eerste ondernemer die de benen heeft genomen. Eerder verdwenen al cosmeticafabrikant Mustafa al-Beleidi, die voor 120 miljoen gulden aan openstaande rekeningen achterliet, en de ondernemers Mahmoud Wahba en Adel Mark Fahmi, die ieder nog ongeveer 250 miljoen gulden aan Egyptische banken schuldig zijn.

Bankdirecteuren hebben jarenlang voor miljarden guldens aan ongedekte leningen verstrekt aan bevriende ondernemers. Ongeveer de helft van alle bankleningen in Egypte is ongedekt. Door de aanhoudende economische crisis in het land kunnen sommige ondernemers hun aflossingen nu niet meer betalen.

Volgens veel schuldenaars is de lakse betalingswijze van de Egyptische staat de oorzaak van de problemen. De staat heeft nog voor vele miljarden guldens aan onbetaalde rekeningen openstaan.

De inmiddels in Parijs ondergedoken Rami Lakah zegt dat het ministerie van Gezondheid hem nog meer dan 200 miljoen gulden schuldig is.

De staat domineert nog steeds de economie in Egypte. Dat de regering haar rekeningen niet betaalt heeft dan ook een verlammend effect op ondernemingen. Het aantal faillissementen steeg in de tweede helft van vorig jaar met vijftig procent tot 22.000. Dit is ruim tien keer zoveel als het aantal nieuwe firma's dat werd opgericht.