Schalken simpel naar derde ronde

Sjeng Schalken heeft gisteren zonder veel moeite de derde ronde van de US Open gehaald. De 23-jarige tennisser rekende in het zeer benauwde New York in drie sets af met de Roemeense nummer 91 van de wereld Adrian Voinea: 6-2, 6-3 en 6-1.

Schalken, die morgen op de als veertiende geplaatste Duitser Nicolas Kiefer stuit, kwam gisteren alleen aan het begin van de partij even onder druk te staan. Voinea begon fel aan de wedstrijd, maar wist de opslag van de Nederlander niet te breken. Schalken pakte halverwege de eerste set het initiatief over en kwam vervolgens niet meer in de problemen.

Schalken, die in 1996 voor het laatst in de derde ronde van de US Open stond, keek tevreden terug op zijn partij. ,,Ik heb hem het spel laten maken. Die tactiek werkte hier perfect. Ik heb een ontzettend goed gevoel overgehouden aan deze partij.'' De zelfverzekerde Schalken had gisteren, net als Krajicek afgelopen donderdag, wel veel last gehad van het hete en vochtige weer op Flushing Meadows. Schalken: ,,Het is hier fysiek wel heel erg zwaar. In dit weer is bijna niet te spelen. Het is zo vochtig dat het net lijkt of je door een zwembad loopt.''

Schalken ziet uit naar de partij tegen Kiefer die voor morgen op het programma staat. ,,Kiefer is wel een pittige tegenstander'', erkende de Limburger. ,,Maar als ik een keer de vierde ronde wil bereiken op een grand slam zal ik toch eens een geplaatste speler moeten verslaan. Het wordt moeilijk, maar ik heb er zin in. Het gaat laatste tijd steeds beter met me.''

De Nederlander is het er overigens niet mee eens dat de vrouwen in New York evenveel verdienen als de mannen. ,,Het is heel simpel. Wij spelen een best of five en de vrouwen een best of three. Bovendien komen naar ons meer mensen kijken. Wij zouden dus ook meer moeten krijgen dan de vrouwen'', zei Schalken die zich bij winst op Kiefer verzekert van een bedrag van ruim 130.000 gulden bruto.

De 23-jarige Kiefer, die gisteren de Zweed Jonas Björkman eenvoudig in drie sets versloeg, is tot dusver aan een wisselvallig seizoen bezig. Aan het begin van het jaar won hij het toernooi van Dubai, maar na een periode van blessureleed zakte hij naar de veertiende plaats op de wereldranglijst. In de aanloop naar de US Open haalde de Duitse baseliner ruim een week geleden wel de halve finales op de hardcourtbanen van het toernooi in Washington.

Kristie Boogert verliet gisteren in de derde ronde van de US Open het toernooi op een beschamende wijze tegen de als nummer elf geplaatste Sandrine Testud uit Frankrijk. Testud had niet meer dan 41 minuten nodig om de 26-jarige Nederlandse met 6-0 en 6-1 volledig weg te spelen. Boogert had geen verklaring voor haar slechte spel. ,,Ik weet werkelijk niet wat er aan de hand was. Ik heb geen excuus. Ik voelde me goed. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik in de partij zat. Het is toch jammer om op zo'n manier het toernooi af te sluiten'', zei Boogert, voor ze met een bedrag van 120.000 gulden naar huis ging.

In de meest opwindende partij tot nu toe overleefde Cedric Pioline bij een 2-1 achterstand in sets twee matchpoints tegen Greg Rusedski. De Britse hardhitter leidde in de tiebreak van de vierde set met 6-4, maar Pioline dwong hem alsnog een vijfde set af. De als tiende geplaatste Franse stilist plaatste zich in vijf sets (6-7, 3-6, 6-4, 7-6 en 6-3) voor de derde ronde, waarin hij de Amerikaan Todd Martin treft.