Record Philips na dolle week

,,Ik ga het wat rustiger aan doen.'' Met deze woorden vergoeilijkte Cor Boonstra eind 1993 zijn onverwachte vertrek bij Sara Lee, de Amerikaanse voedingsmiddelenreus. Volgens Boonstra pleegde het week in week uit heen-en-weer reizen tussen het hoofdkantoor in Chicago en Sara Lee/DE in Utrecht een te grote aanslag op zijn lichaam en geest, al deden ook geruchten over andere redenen rond zijn vertrek de ronde. Erg rustig heeft hij het sindsdien echter niet gehad. En zijn medebestuurders en werknemers evenmin.

In 1996, wanneer hij al zo'n twee jaar bestuurslid is bij Philips, vervangt Boonstra saneerder Jan Timmer als topman van het elektronicaconcern uit Eindhoven. Verwarring alom. Wat wordt de koers die Philips gaat varen onder het bewind van Boonstra? Kan het concern, nadat het dankzij de inspanningen van Timmer op het nippertje is ontsnapt aan een te vroege dood, weer denken aan opbouwen? En misschien zelfs aan uitbreiden?

Inmiddels is de (vaak harde) hand van Boonstra duidelijk zichtbaar in alle lagen van het Philips-concern. Hij sneed in kosten, stootte verliesgevende onderdelen van het bedrijf af en hield de hand stevig op de knip waar dat nodig was. En Philips leefde op.

Volgend voorjaar komt er een einde aan het tijdperk-Boonstra. Deze week werd bekend dat hij wordt opgevolgd door de relatief onbekende Gerard Kleisterlee. Die had zich ongetwijfeld een warmer welkom op de Amsterdamse effectenbeurs hebben gewenst. Na het prijsgeven van de naam van Kleisterlee deden beleggers op het Damrak het aandeel Philips massaal van de hand. Tekenen van een gebrek aan vertrouwen in de nieuwe topman?

Niet echt. De technologiesector lag er al de hele week niet lekker bij omdat beleggers vreesden voor een overschot aan halfgeleiders omdat er een vergroting van de chipproductie in het vat zit. De magere resultaten van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq drukte de sector in Amsterdam nog eens dieper in de rode cijfers. En Philips daalde het hardst.

Vlak voor het weekeinde wist het aandeel van het elektronicaconcern zich echter te herstellen. En hoe. De laatste cijfers over de Amerikaanse economie duiden op een afnemende groei en dat bracht beleggers in de Verenigde Staten en in Europa in een prettige roes. Vooral de telecomaandelen en de hightechs profiteerden van de hervonden kooplust op de beursvloer. Het aandeel Philips bereikte gisteren met een koers van ruim boven de 56 euro zelfs zijn hoogste notering ooit. Welkom Gerard Kleisterlee.

Opvallend was de voorbije week ook het vijandige bod van OM Group, eigenaar van de Stockholm Stock Exchange, op de Londense effectenbeurs. Stel dat de manager van de relatief onbekende Zweedse voetbalclub Västra Frölunda IF de Engelse titelverdediger Manchester United wil overnemen. Wie zou hem serieus nemen? Van het bedrag dat bijvoorbeeld alleen middenvelder David Beckham van United moet opleveren bij een transfer zou het hele elftal van Västra van nieuwe spelers kunnen worden voorzien.

Een muis wil een olifant overrompelen. Zo ongeveer moet het bod van OM Group op de London Stock Exchange (LSE) zijn overgekomen. De LSE wees het bod, dat slechts drie weken kwam voordat de Britse aandeelhouders zouden stemmen over het samengaan met Deutsche Börse, resoluut van de hand met het argument dat de samenwerking met de Duitse beurs toch echt veel meer voordelen heeft voor de aandeelhouders en beleggers.

Maar OM Group heeft de voorgenomen fusie van de Londense beurs met de effectenbeurs van Frankfurt wel danig in de war geschopt. Frankfurt wil de LSE, als het echt niet anders kan, best een beter bod doen. Maar dan zou sprake zijn van een overname, terwijl de Britten en Duitsers zo graag spreken van een fusie op basis van gelijkwaardigheid. Een samengaan op gelijke voet. Een aantal Britse effectenkantoren heeft eerder al laten weten niets te voelen voor een overgang naar Duitse handen.

Euronext, het toekomstige samenwerkingsverband van de effectenbeurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, liet deze week weten zich op korte termijn niet te zullen mengen in de strijd om de Londen Stock Exchange (LSE). De nieuwe Europese beurs richt zich voorlopig op de afronding van de eigen fusie op 22 september. ,,Londen blijft een aantrekkelijke partner, maar op dit moment heeft de afronding van Euronext de prioriteit'', aldus een woordvoerder van de AEX. ,,Op langere termijn sluiten we echter niets uit. We verwachten dat er in Europa uiteindelijk een verdere consolidatie zal plaatsvinden, maar het is nog te vroeg om daar nu op vooruit te lopen.''

Euronext bood de LSE, de grootste effectenbeurs van Europa, eerder dit jaar aan zich aan te sluiten bij de nieuwe fusiebeurs. De Londense effectenbeurs legde dat aanbod toen naast zich neer en gaf de voorkeur aan een samengaan met Deutsche Börse. Dat was tegen het zere been van Euronext, dat niettemin voorlopig geen vijandig bod uitbrengt op de LSE. De AEX-woordvoerder hield wel een slag om de arm: ,,Financieel gezien is alles mogelijk.''