Problemen erbij voor Firestone

Nog eens 1,8 miljoen mogelijk ondeugdelijke autobanden en een grote staking vanaf dit weekeinde bedreigen bandenfabrikant Firestone.

De Amerikaanse regering waarschuwde de consument gisteren dat bijna 2 miljoen autobanden van Firestone productiefouten kunnen vertonen. Eerder had de autoproducent, dochter van het Japanse Bridgestone, al 6,5 miljoen banden uit vrees voor veiligheidsproblemen moeten terugroepen. Het gaat om banden bij Ford-auto's.

De bekendmaking van de overheid komt één dag na het nieuws dat een onderzoek wordt gestart naar de toedracht van nog eens 26 dodelijke verkeersongelukken. Eerder was al een onderzoek gestart naar de rol van de Firestone-banden bij 62 andere, dodelijke ongelukken. Inmiddels heeft het Amerikaanse congres besloten een eigen onderzoek in te stellen. Behalve van de 88 verkeersdoden is mogelijk sprake van 250 gewonden als gevolg van productiefouten bij Firestone.

De organisatie die toeziet op de veiligheid van het Amerikaanse wegennet, de NHTSA, heeft inmiddels 1.400 klachten binnengekregen. Zij heeft gisteren besloten ook onderzoek te doen naar mogelijke problemen bij enkele andere typen Firestone-autobanden, waarbij het gaat om in totaal 47 miljoen banden.

Ook de autoriteiten in Venezuela maken zich zorgen. Naar aanleiding van berichten dat door de banden al 46 mensen in het verkeer zijn omgekomen is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de betrokkenheid van Firestone en Ford.

In de Verenigde Staten dreigt verder bij negen van de elf productiefaciliteiten van Firestone een staking uit te breken wanneer het bedrijf en de vakbonden niet vóór middernacht (Amerikaanse tijd) de impasse hebben doorbroken in de loononderhandelingen. Door de grote `recall' kan de bandenfabrikant zich moeilijk een staking veroorloven.

De onderhandelingen zijn al in maart begonnen, maar zijn door de problemen bij Firestone door de bonden in een stroomversnelling gebracht. Het was gisteravond onduidelijk wat de grootste struikelblokken zijn.