PIETRO TONOLO

De honderdste geboortedag van Duke Ellington ging vorig jaar niet ongemerkt voorbij. Het aantal tributen, interpretaties en nieuw leven ingeblazen ghost orchestra's was niet te tellen. Ook de Italiaanse saxofonist Pietro Tonolo had daar tijdens het Vicenza Jazz Festival het zijne aan toe te voegen en legde dat vast op cd. Tonolo's vertolking van zeven Ellington-composities zal niet het startschot voor een muzikale revolutie zijn, maar met een begeleidingsgroep vol krasse knarren als Steve Swallow (bas), Gil Goldstein (piano en accordion) en Paul Motion (drums), is een interessante interpretatie het minste waar je op mag hopen. En dat biedt Portrait of Duke zeker. Tonolo presenteert Ellington in zijn volle breedte. Zo opent de set met `All too soon', dat net als `Dancers in love' behoort tot het piano-repertoire van de meester. Het vrolijk dansante `Angelica' en het sobere `Solitude' tonen weer heel andere gezichten. Een sensueel ingehouden versie van de Cotton Club-hit `Caravan' wordt in een medley gekoppeld aan `Wig Wise', een nummer met een dynamiek van elastiek. En in `Portrait of Mahalia Jackson' mag bassist Swallow even schitteren in een ragfijn maar soulvol intro.

Toch heeft het meest opmerkelijke nummer op de cd alleen indirect te maken met Ellington. Fleur Carnivore, Carla Bley's dromerige, sfeervolle eerbetoon aan Ellingtons vaste arrangeur Billy Stayhorn, wordt gebracht met overtuiging en helderheid die in de overige composities niet altijd wordt gehaald.

Pietro Tonolo: Portrait of Duke (Label Blue, LBLC 6628) Distr. Choice Music.

    • Edo Dijksterhuis