Pennings voegt zich bij ploeg Spelen

Hoogspringer Wilbert Pennings is waarschijnlijk de laatste Nederlander die zich voor de Olympische Spelen in Sydney heeft gekwalificeerd.

De Brabander werd gisteravond vierde met een sprong van 2.25 meter. Daarmee voldeed hij aan de eis om vormbehoud te tonen. Pennings bracht het aantal leden van de Nederlandse equipe voor Sydney op 241, één meer dan vier jaar geleden in Atlanta.

Pennings had het gehele seizoen tevergeefs geprobeerd 2.25 meter te springen. Die hoogte was genoeg voor een startbewijs voor Sydney, omdat hij al vorig seizoen met een sprong van 2.30 meter, goed voor een Nederlands record, een olympische nominatie had bemachtigd. Pas drie dagen voor het einde van de kwalificatietermijn slaagde Pennings in zijn pogingen. ,,Ik had het nooit zo ver mogen laten komen'', concludeerde de hoogspringer gisteravond.

Pennings deed de afgelopen weken aan liefst acht wedstrijden mee. Daardoor heeft hij last van zijn knieën en voeten gekregen. Pennings hoopt in Australië, waarnaar hij dinsdag vertrekt, te kunnen herstellen van zijn blessures. Pennings is de tiende atleet in de olympische ploeg. Vandaag en morgen doet een aantal atleten nog een laatste poging Sydney te halen.

De wedstrijd in Berlijn was de zevende en laatste in de Golden League. Vier atleten, Greene (100 meter), El Guerrouj (1.500 meter), Hattestad (speerwerpen) en Kotova (verspringen), boekten in het Olympisch Stadion hun vijfde overwinning. Zij mochten na afloop samen met hordenloopster Gail Devers de jackpot van 50 kilo goud, ter waarde van een miljoen gulden, verdelen. Devers had zich in Berlijn wegens een lichte blessure afgemeld, maar zij had verleden week in Brussel al haar vijfde zege behaald.

Indrukwekkend was de prestatie van Maurice Greene op de 100 meter. De Amerikaan kwam met 9,86 tot de beste seizoenstijd en bleef de concurrenten ver voor. Olympisch kampioen Donovan Bailey liep voor de derde keer in acht dagen een hele matige tijd. Hij werd zesde in 10,20. Ato Boldon, trainingspartner van Greene, deed het met 10,23 nog slechter.

Greene liet er daarentegen geen twijfel over bestaan wie over drie weken in Sydney de gouden medaille op de sprint gaat winnen. Eerder deze week was hij bij een wedstrijd in het Engelse Gateshead slechts als derde geëindigd, maar die tegenvaller bleek een incident te zijn. Op het laatste nummer van de avond was Greene als lid van de Amerikaanse ploeg ook ijzersterk in de estafette. Hij begon met behoorlijke achterstand aan de laatste 100 meter, maar kwam toch ruimschoots als eerste over de finish. De tijd van 37,65 was net boven het wereldrecord.

Het scheelde niet veel of de Russin Tatjana Kotova had gisteravond niet met Greene en de andere jackpot-winnaars op het podium gestaan. De verspringster wist pas in haar zesde en laatste poging de eerste plaats te bemachtigen. Met een sprong van 6.96 meter passeerde Kotova met één centimeter de Duitse veterane Heike Drechsler (6.95).