Patriotraket VS mogelijk naar Israel

De Verenigde Staten hebben een Patriot anti-raketbatterij in Duitsland in paraatheid gebracht voor verscheping naar Israel voor het geval Irak zijn recente dreigementen tegen Saoedi-Arabië en Koeweit nog gaat aanscherpen.

Dat heeft gisteren de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, Samuel Berger, bevestigd na een desbetreffend bericht in The Washington Post. Hij zei dat de Iraakse leider, Saddam Hussein, geen dreigementen aan het adres van Israel had gericht. ,,Maar wij blijven zeer waakzaam ten opzichte van Saddam Husein, wier neigingen wij kennen.'' Berger wees erop dat bovendien bij de Verenigde Naties de eventuele terugkeer van de VN-wapeninspecteurs naar Irak aan de orde is. Bagdad heeft nog deze week onderstreept dat er geen sprake kan zijn van terugkeer van de wapeninspecteurs.

Eerder had een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie gesproken van ,,voorzorgsmaatregelen''. ,,Wij volgen de situatie van nabij, en wij doen wat ons gepast lijkt rekening houdend met de omstandigheden''.

Patriot-raketten zijn diverse malen in Israel gestationeerd, met name tijdens de Golfoorlog van 1991. De Patriots waren toen volledig onsuccesvol tegen de Scudraketten die Irak op Israel afvuurde.

De VS hebben voor het laatst Patriot-luchtafweerraketten uit Duitsland naar Israel gebracht in december 1998, tijdens een crisis over de Iraakse weigering met de toenmalige VN-wapeninspectie UNSCOM mee te werken. Die crisis culmineerde in een vierdaagse Amerikaans-Britse luchtaanval op Irak. Dit gebeurde voor het laatst in december 1998 tijdens Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op Irak.

De Israelische premier, Ehud Barak, bagatelliseerde gisteren de Iraakse dreiging. Hij zei dat er geen enkele reden is voor ongerustheid. ,,Ik kan u verzekeren dat wij op alles zijn voorbereid. Ik ben er in het geheel niet zeker van dat er nu redenen zijn voor ongerustheid en ik weet niet of het nodig zal zijn de raketeenheid naar Israel over te brengen'', zei hij.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Golfstaten veroordeelden gisteren op een bijeenkomst in Jeddah de Iraakse dreigementen. Volgens de Saoedische minister, prins Saud al-Faisal, probeert Bagdad op deze manier de aandacht van de internationale gemeenschap af te leiden van ,,de werkelijke oorzaak van het Iraakse probleem''. Hij wees erop dat naleving van VN-resoluties door Irak een eind zal maken aan het lijden van het Iraakse volk.