Onverwacht verlies voor bridgeploeg

Het lot van de Nederlandse mannen, die op de Bridge Olympiade in Maastricht vechten om een plaats in de achtste finales, is door een onverwachte nederlaag tegen Roemenië (10-20) hoogst onzeker geworden. Daar komt nog bij dat de uitspraak in een beroepszaak van Nederland tegen een beslissing in de wedstrijd tegen Griekenland, is uitgesteld.

Coach Erik Kirchhoff: ,,Het Appeal Committee had een dineetje in Amsterdam en dat was nogal laat geworden. Daarom duurt het nu een dag langer.'' Mocht het protest gunstig uitpakken, dan krijgt Nederland er maximaal twee winstpunten bij. En die zouden wel eens doorslaggevend kunnen zijn voor de kwalificatie voor de volgende ronde.

De Nederlandse vrouwen hebben het makkelijker. Gisteren was Frankrijk, met Nederland favoriet voor een medaille, de tegenstander. Het duel was niet van belang voor het bereiken van de volgende ronde. Beide teams hadden zich daar al van verzekerd. Toch namen de Nederlanders de wedstrijd serieus. Non-playing captain Ed Franken: ,,We moeten in elk geval zorgen dat we bij de eerste drie komen van onze groep. Dan is de kans uitgesloten dat we verplicht tegen een sterk land moeten uitkomen in de achtste finales.''

De Françaises wonnen met klein verschil (16-14). Een normale uitslag, maar het vertoonde spel baarde zorgen. Bep Vriend en Marijke van der Pas, het sterpaar van Nederland, staken niet in hun beste vorm. Tweevoudig wereldkampioen Vriend loopt in Maastricht rond met een van pijn vertrokken gezicht. Ze heeft last van botslijtage en zal onmiddellijk na de Olympiade worden geopereerd. De pijn vormt een aanslag op het concentratievermogen. Twee weken topbridge is loodzwaar en het is de vraag hoe lang de beste speelster van Nederland het nog volhoudt. Tegen Frankrijk ging Bep Vriend down in een spel dat zij zonder lichamelijke problemen probleemloos zou hebben gemaakt.

Gisteren werd voor het eerst tijdens een Bridge Olympiade een dopingcontrole gehouden. De Wereld Bridge Federatie, die streeft naar olympische erkenning, volgt op dat punt de eisen van het IOC. Alle deelnemers zijn verplicht zich te onderwerpen aan een mogelijke controle.

Acht bridgers uit acht verschillende landen zijn in Maastricht gecontroleerd op het gebruik van doping. In principe verkeren zij zes weken lang in onzekerheid. Daarna informeert het laboratorium in Los Angeles de Wereld Bridge Federatie over zijn bevindingen.