Mrs Bradley Mysteries

Veren en vossen, bontjes en boa's, kleuren en kralen, toques en tiara's – liefhebbers van de extravagante mode van de Roaring Twenties zullen genieten van The Mrs Bradley Mysteries, met in de hoofdrol Diana Rigg.

Rigg werd in de jaren zestig beroemd als de katachtige geheimagente Emma Peel die samen met John – bolhoed – Steed de bizarste klussen klaarde. Met indien nodig een stevig, maar steevast sierlijk gevecht in een slank-gesneden broekpak dat ze na afloop gewoon eventjes recht trok.

Kunnen we Rigg in De Wrekers interpreteren als een feministisch rolmodel avant la lettre (de tweede golf was nog op komst), in deze vijfdelige BBC-serie vertolkt ze het prototype van een eerste-golffeministe après. Statiger, gezetter en ouder dan Emma Peel, maar even sophisticated, intelligent en geestig. De excentrieke criminologe Mrs Adela Bradley houdt er niet alleen aanstootgevend-moderne opvattingen op na, ze wil die verbreiden ook. Daarom stapt ze af en toe uit het verhaal om ons direct in de camera een levensles voor te schotelen. Zoals: ,,To be a woman with ambitions beyond that which society will accept, is to endure a slow death''.

In bed leest de amateurspeurster Freuds Interpretation of Dreams, jonge bruiden doet ze Mary Stopes' verboden boek over voorbehoedmiddelen cadeau en ook haar eigen recept tegen `dood door verveling' – echtscheiding – beveelt ze gaarne aan.

De serie werd gemaakt naar de boeken van Gladys Mitchell (1901-1983). Klassieke Engelse puzzelromans waarin erfenissen de onwaarschijnlijke plot bepalen, en landhuizen, zilveren theeserviezen en croquet in immense tuinen het decor. In die Golden Age van de detective behandelde de upper upper upper class zijn personeel nog ongegeneerd als voetveeg. Mrs Bradley heeft een getrouwe chauffeur en dat is maar goed ook, want wie zou anders vuilnishopen ondersteboven keren op zoek naar clues, terwijl zij in de door hem glimmend gepoetste Rolls de Financial Times bestudeert?

The Mrs Bradley Mysteries, zondag, Ned.1, 21.11-22.46u.