Mannen even op de pijnbank

De Olympiade is in volle gang. Na een moeizame start lijkt Nederland op stoom te komen. De vrouwen, regerend wereldkampioen, gaan de volgende ronde halen ondanks wat schoonheidsfoutjes. Nederlagen tegen landen als Egypte (6-24!) doen hier en daar wat wenkbrauwen fronsen. De mannen lagen even op de pijnbank maar na ruime overwinningen op de concurrentie ligt een plaats bij de laatste zestien in het verschiet.

Wat tot nu toe het meeste opvalt zijn de levendige spellen die het nieuwe schudprogramma `Big Deal' produceert. Over het algemeen weten de Nederlandse spelers er goed raad mee, wat nogal eens wil leiden tot een swingetjes van 12 imps of meer. Eerst een fraai slem uit het begin van het toernooi.

West gever

Allen kw.

♠ A H 3

♡ B 6

♦ H 9 6 4

♣ A B 9 8

♠ 10 9 7 6 5

♠ 8 4

♡ H 5 4

♡ 9 3

♦ B 8

♦ V 7 3 2

♣ H 6 3

♣ V 10 7 5 2

♠ V B 2

♡ A V 10 8 7 2

♦ A 10 5

♣ 4

In het vrouwen en het open toernooi worden dezelfde spellen gespeeld. Wubbo de Boer tegen Schotland en Martine Verbeek tegen Marokko openden als noord met 1SA en waren even later via een transferbieding leider geworden in 6♡. Ogenschijnlijk lijkt het slem niet te winnen: troefheer zit fout en aan een ruitenverliezer valt niet te ontkomen. Aan beide tafels was het spelverloop identiek. Oost startte met klaveren voor de heer en het aas. Beide leiders troefden in de tweede slag een klaveren af op tafel (oost klein). Schoppen ging naar het aas en ♡B liep naar de heer van west. Er kwam schoppen door, waarna een heleboel winnaars volgden tot deze positie was bereikt:

♠ -

♡ -

♦ H 9 6

♣ B

♠ 10 9

♠ -

♡ -

♡ -

♦ B 8

♦ V 7 3

♣ -

♣ V

♠ -

♡ 10

♦ A 10 5

♣ -

Vanuit zuid volgde nog een harten, waarop in noord een ruiten verdween. En oost? Die zat in dwang. Twaalf slagen. Bij de vrouwen leverde dat 13 imps op, want Marokko bleef op de andere tafel in 4♡ hangen. De mannen wonnen zelfs 17 imps omdat de Schotse noord op de andere tafel de winnende speelwijze niet wist te vinden in 6♡ en down ging.

Afgelopen woensdag stond bij de mannen Nederland-Libanon op het programma. Op dat moment stond Libanon vierde en onze landgenoten zevende. Nederland won dik: 24-6. Een onwaarschijnlijk spel (diagram volgende kolom).

Beide tafels kende hetzelfde biedverloop. Noord opende met 1♣, oost volgde met 1♦, zuid sprong naar 4♡ en west besloot het bieden met doublet. Vincent Ramondt begon als west met ♠A op tafel te leggen en switchte naar ruiten. De verdediging nam drie ruitenslagen mee en kreeg ook troefvrouw nog binnen. Nederland plus 300.

Noord gever

Niem. kw.

♠ V 8 4 2

♡ 10

♦ V 8 7

♣ A H 10 6 2

♠ A H B 7 6

♠ 10 5 3

♡ V 5 3

♡ 8 2

♦ 9 2

♦ A H B 6 3

♣ V B 8

♣ 9 5 4

♠ 9

♡ A H B 9 7 6 4

♦ 10 5 4

♣ 7 3

In de open kamer kwam west eveneens met ♠A uit. Ruiten na was voor de boer van oost, die om onverklaarbare reden weigerde de twee andere hoge ruitens mee te nemen, maar schoppen doorspeelde. Bauke Muller, hij zat zuid, troefde af en ging er eens goed voor zitten. Hij probeerde de diepere achtergrond van dit mysterieuze tegenspel te doorgronden. Na een paar minuten haalde de tengere Noord-Hollander zijn schouders op, sloeg troefaas en troefheer en speelde klaveren op. West speelde de acht en de leider liet in dummy de tien bijspelen. Hierna ging het ♣A, ♣H en een vrije klaveren. West troefde, maar Muller had zich inmiddels ontdaan van zijn twee resterende ruitens en noteerde tevreden plus 590. Nederland wint 13 imps.

Tip: breng een bezoek aan de Olympiade in het Mecc Congrescentrum te Maastricht en volg de verrichtingen van de Nederlandse en buitenlandse sterren.