LAMSBOUTSCHIJVEN VOOR DE BBQ

Ainsley Harriott is een bron van inspiratie wat barbecuen betreft. Zijn kookprogramma, Ainsley's barbecue bible op BBC 2, is zowel geestig als informatief. Nadat ik hem een paar keer met een vijzel en stamper in de weer heb gezien, heb ik de mijne van de plank gehaald. De afgelopen jaren ben ik lui geweest en heb mijn `mini-keukenmachine' als fijnmaker gebruikt. Maar er is een groot verschil. Met de mini-keukenmachine kreeg ik een vrij gladde pasta en de rozemarijnnaaldjes werden een soort pap. Met de vijzel zijn de ingrediënten na het stampen nog herkenbaar, met heldere kleuren en frisse smaken. Het tijdsverschil tussen beide methodes is niet groot. Het duurt misschien iets langer om alles tot de gewenste structuur te stampen, maar aan de andere kant kost het afwassen van de onderdelen van de mini-machine zeker meer tijd.

Leg de lamsboutschijven naast elkaar in een zuurbestendige schaal. Maal wat peper over het vlees. Pel de knoflook en doe de tenen in een vijzel. Voeg het zout toe en stamp de knoflook tot een pasta. Snijd de chilipeper doormidden en verwijder desgewenst het zaad. Snijd de chilipeper in plakjes en doe die in de vijzel. Stamp weer tot een grove pasta. Hak de rozemarijnnaaldjes met een koksmes iets kleiner en doe ze bij het knoflook-chilimengsel. Voeg de verse munt- of citroenmelissebladen toe en stamp alles weer tot een grove pasta. Voeg het citroensap toe en meng met de stamper. Voeg ten slotte de olijfolie toe en meng weer. Schep de helft van de marinade over het vlees, draai het om en schep er de andere helft van de marinade over. Dek de schaal af en laat ten minste 3 uur op een koele plek marineren.

Maak een houtskoolvuur of verwarm de gasbarbecue of grill voor. Rooster of grilleer de lamsboutplakken 10 tot 12 minuten, waarbij u ze regelmatig met de restjes marinade bedruipt, of tot het vlees naar wens geroosterd is.