KPN-krediet riskanter na afwaardering

Telecomconcern KPN zal meer rente moeten gaan betalen op toekomstige schulden, omdat het als minder kredietwaardig te boek staat na de miljardenuitgaven aan overnames en UMTS-licenties.

Dit bleek gisteren, toen de Amerikaanse rating agency Standard & Poor's , dat de kredietwaardigheid van bedrijven en overheden beoordeelt, KPN afwaardeerde. Standard & Poor's noemt dure acquisities en vergunningen voor mobiele telefonie als belangrijkste redenen voor de afwaardering.

KPN's kredietwaardigheid voor de lange termijn is verlaagd van de zogeheten AA-categorie naar A-. Dat is vlak boven de BBB-categorie die het een aantal institutionele beleggers statutair onmogelijk zou maken om in KPN te investeren. Het telecomconcern lanceert deze maand een forse obligatielening in dollars. Vorige week zei financiële topman M. Henderson er op gebrand te zijn KPN boven de BBB-categorie te houden. De korte termijn-kredietwaardigheid van KPN werd door Standard & Poor's teruggebracht van `A1-plus' naar `A2'.

KPN is volgens een woordvoerder ,,eigenlijk wel tevreden'' omdat er ,,duidelijkheid'' is. Bedrijven in de A-categorie betalen een hogere risico-opslag voor nieuwe leningen. De grote obligatielening die KPN deze maand uitschrijft, loopt volgens de woordvoerder geen gevaar door de afwaardering.

Standard & Poor's waarschuwde vorige maand dat de veilingen van telecomvergunningen, die in Duitsland alleen al meer dan 100 miljard D-mark opbracht, zouden leiden tot een mindere kredietwaardigheid van de biedende bedrijven. British Telecom en France Telecom werden al afgewaardeerd. Het besluit over Deutsche Telekom komt nog.

De koers van KPN steeg gisteren met 3,9 procent naar een slot van 31,18 euro. Beleggers, die rekening hadden gehouden met een sterkere afwaardering van KPN, reageerden daarmee opgelucht op het besluit. KPN plant in het vierde kwartaal van dit jaar ook nog een aandelenemissie. Met de emissie en de lening moet de balans van KPN worden hersteld. Het vermogen moet in de plaats komen van onder meer een overbruggingskrediet, waarmee KPN gisteren 6,5 miljard euro overmaakte aan de Duitse overheid.