Geneesmiddelen ook in supermarkt

Geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen binnenkort worden verkocht zonder tussenkomst van een apotheker of drogist. Dit heeft minister Borst (Volksgezondheid) besloten. Volgens het ministerie heeft de nu nog verplichte voorlichting van apotheker of drogist in de praktijk geen meerwaarde.

Door het besluit van Borst zullen middelen als aspirine en hoestdrank binnen afzienbare tijd ook verkrijgbaar zijn bij benzinestation of supermarkt. Borst wil wel een leeftijdscriterium instellen, zoals dat bijvoorbeeld al bestaat bij de verkoop van alcohol. Risicovolle geneesmiddelen, die het reactievermogen beïnvloeden of reageren met andere geneesmiddelen, worden niet vrij verkrijgbaar. Deze middelen blijven via de arts voorgeschreven en via de apotheker verstrekt.

De drogisterijbranche, verenigd in de stichting Pharmacon, is ,,onaangenaam verrast'' door het plan van Borst. Drogisten hebben volgens Pharmacon op aandringen van de minister tientallen miljoenen guldens geïnvesteerd in verbetering van de opleiding, controle en voorlichting. De organisatie meent dat het assortiment van geneesmiddelen kleiner zal worden, omdat supermarkten zich zullen beperken tot middelen met een hoge omzetsnelheid, zoals pijnstillers. Ook zou het beleid in tegenspraak zijn met dat in andere landen van de Europese Unie.

De Consumentenbond, die al jaren pleit voor soepeler verkoop van de zogenoemde zelfzorggeneesmiddelen, is blij met het besluit. Wel stelt de bond dat de informatie en voorlichting in orde moeten zijn. Volgens de Consumentenbond moeten de bijsluiters eenduidig worden, zodat mensen verschillende producten snel met elkaar kunnen vergelijken. Verder moet op de buitenkant van de verpakking heldere informatie staan over het effect op het gebruik van andere medicijnen.