Diefstal van auto's sterk gestegen

In de eerste helft van dit jaar zijn 12.625 personenauto's gestolen, acht procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Minister Korthals (Justitie) wil dat diefstal van auto's intensiever wordt aangepakt.

Zestig tot zeventig procent van de gestolen auto's wordt wel weer teruggevonden. Het merendeel van de diefstallen behoort tot de categorie gelegenheidsdiefstal voor bijvoorbeeld joyriding. Omdat met een startonderbreker dit soort diefstallen effectief kan worden tegengegaan, is gisteren de landelijke campagne `Niet te starten, niet te stelen' van start gegaan. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit pleit in deze campagne voor het inbouwen van startonderbrekers in auto's.

Bij de start van de campagne zei minister Korthals dat het takenpakket van de douane moet worden uitgebreid om diefstal en vernieling van auto's tegen te gaan. De douane moet meer aandacht gaan besteden aan de opsporing van gestolen auto's, aldus Korthals. Ook krijgt de politie modernere technieken om ontvreemde wagens te achterhalen.

Een ander probleem is het exporteren van auto's via de zeehavens. Korthals heeft het departement van Financiën gevraagd zich met de opsporing van gestolen voertuigen bezig te houden. Tot dusverre gebeurde dat niet, omdat de douane daartoe niet bevoegd is. Douane, openbaar ministerie en politie kunnen wel samenwerken zodat kan worden ingegrepen voordat de auto's het zeegat uit zijn.

Een ander aspect van de opsporing richt zich meer op de toepassing van moderne technieken. In de politieregio Limburg-Zuid worden tegenwoordig stadswachten ingezet bij het opsporen van gestolen voertuigen. Door het intoetsen van het kenteken van een `verdachte auto' in een kleine handcomputer wordt direct duidelijk of het voertuig is gestolen. De stadswacht kan in zo'n geval de politie op de hoogte stellen. Dit project - Car-Kit genaamd - is in mei van dit jaar van start gegaan.

De Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft een vergelijkbaar systeem ontwikkeld waarbij, door middel van video-opnamen, verdachte kentekens kunnen worden gesignaleerd. Dit systeem, dat Catch-Ken wordt genoemd, leent zich goed voor grootschalige acties, bijvoorbeeld langs de snelwegen.