Danny wil niet bloot op de camping

De familie Hillenius gaat ieder weekeinde naar de naturistische camping. Hun zoon Danny wil niet meer mee. De moeder: `Schaamte – heel vervelend, maar zo heet het wel’

Al ruim een jaar gaat de hele familie, vader Nick (41), moeder Dorothee (43), Christian (17) en Jacqueline (15), elk weekeinde naar de naturistische camping De Peelrand, vijf kilometer van hun woonplaats Uden. Een beetje sporten, een beetje klussen, een beetje luieren. Zonder kleren. Het hele jaar. Als het op een gegeven moment te koud wordt, zegt Nick, trek je gewoon een T-shirt aan. ,,Het is niet zo dat je per se het hele weekeinde in je blootje rond moet lopen. Dat is absoluut de gewoonte niet.”

Zoon Christian en dochter Jacqueline gaan graag naar de camping; ze hebben er hun vrienden. Maar de oudste, Danny (18), wil niet mee. Hij blijft in Uden. Hij gaat uit: voetballen met vrienden, of gewoon een beetje rondhangen. Het gaat hem om die kleren, weet zijn moeder, of liever: het gebrek daaraan. Laatst vroeg ze Danny of hij wel mee zou willen als ze naar een `gewone’ camping zouden gaan. ,,Dat denk ik wel”, zei hij toen.

Negen jaar geleden ging het gezin voor het eerst naturistisch op vakantie. Kamperen in Frankrijk. Het was vooral zo mákkelijk, zeggen de ouders. Vader Nick: ,,Kennissen van ons kwamen terug met tassen vol rotzooi en troep. En maar wassen en wassen en wassen, de hele zondag. Toen had ik zoiets van: god, als we nou eens naturistisch gaan. Dan is het wassen na zaterdagmiddag over. Maar toen waren de kinderen nog nooit uit de kleren geweest, naturistisch. Dat hebben wij voor hen besloten. En die hadden een problemen!”

Dorothee: ,,In de auto begon het al. Zo van: moeten we dan straks onze kleren uit?”

Nick: ,,De kinderen hebben echt twaalf, dertien uur geroepen dat ze niet durfden. Maar toen we aankwamen waren ze dat in één klap vergeten.

,,Ik heb nog nooit mensen zo snel hun kleren uit zien trekken om het zwembad in te gaan. Danny ook.”

Danny: ,,Pfff. Dat weet ik niet meer. Trouwens, toen was het verplicht. Ik weet nog wel de tweede of de derde keer dat we bloot op vakantie gingen. Ik liep met m’n handdoek om. Toen zei m’n pa dat die af moest. Zo van: niemand doet dat. Terwijl de rest van onze vrienden ook hun handdoek om hun middel hadden. Dat mocht dus niet.”

Nick: ,,Ik vond dat niet staan. Ik vond dat-ie een trend begon te zetten, samen met nog een jongen. Het werd zoetjes aan overgenomen.”

Afgelopen zomer was het op camping De Peelrand ook het gesprek van de dag. Anders dan vorig jaar deden de meeste kinderen ineens handdoeken om. Nick: ,,Iedereen hoorden we er over: de jeugd is aanwezig, maar ze kunnen net zo goed een eigen camping gaan beginnen. Ineens hebben de kinderen er problemen mee de kleren uit te doen. Misschien omdat er wat haar gaat groeien of dat er lichamelijk wat verandert. Nou, ik maak me daar niet druk om – als ze het niet willen dan doen ze het niet.”

Dorothee: ,,De een zegt: laat de jeugd. De ander: ja maar we zijn toch naturisten. En weer een ander zegt: ja, maar die kinderen móeten, want ze moeten met ons mee en wij willen dat.”

Nick: ,,Dat verschilt per gezin.”

Dorothee: ,,Maar als er één bloot gaat, dan zijn er zo een hoop bloot.”

Nick: ,,Ik vind dat onze jongste twee een uitzonderingspositie hebben ten opzichte van de rest. Zij loopt heel vaak met de handdoek tot de navel. Terwijl de rest van de meisjes de handdoek het liefst tot de nek draagt. En dan zie je ze naar Jacqueline kijken – is het nou cool, is het niet cool, hoort ze erbij of niet?”

Jacqueline: ,,Dat valt wel mee hoor.”

Dorothee: ,,Maar Danny vindt kleren uit niks.”

Danny: ,,Ik heb gewoon weinig zin om mijn kleren uit te doen.”

Nick: ,,Schaamte.”

Danny: ,,Zo kun je het misschien noemen, ja.”

Dorothee: ,,Ik denk dat je het zo moet noemen. Heel vervelend, maar zo heet het wel.”

Danny: ,,Maar het hangt er ook vanaf wat voor jongeren er op die camping zijn.”

Christian: ,,Dan moet je komen kijken.”

Danny: ,,En dan moeten ze ook wel geschikt zijn.”

Jacqueline: ,,Dat zijn ze dus niet?!”

Danny: ,,Nou, ik heb ze nooit gezien. Maar aan jullie verhalen te horen hoef ik ze ook niet te zien. Het zijn van die rustige figuren, een beetje nerd-achtig.”

Jacqueline: ,,Nee!”

Christian: ,,Nou, dan moet jij Marieke en Annika een keer tegenkomen!”

Nick: ,,Ach, hij is er nooit geweest. Hij weet helemaal niet wat-ie mist.”

Heeft u ook kinderen die niet meer met u op vakantie willen? Stuur uw reactie naar NRC Handelsblad, Z/Ouder & Kind, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of per e-mail naar zok@nrc.nl. Uw reactie moet donderdagochtend in ons bezit zijn.

Naschrift (25 oktober 2016): Op verzoek van betrokkenen is de achternaam van de familie uit de online versie van dit artikel verwijderd [red.].