Clinton stelt besluit over raketschild uit

De Amerikaanse president Clinton laat de beslissing over de invoering van het omstreden raketschild aan zijn opvolger. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Zowel NAVO-landen als Rusland en China hebben positief gereageerd op het uitstel van het miljardenproject.

Clinton zei gisteren tijdens een toespraak voor studenten van de Georgetown University dat meer tests nodig zijn om te weten of de technologie om vijandelijke raketten te onderscheppen werkt. ,,Met de kennis die we nu hebben kan ik eenvoudig niet concluderen dat er voldoende vertrouwen is.''

Begin vorige maand mislukte nog een proef. Een raket die van een atol in de Stille Oceaan was afgeschoten om een intercontinentale raket te onderscheppen, maakte zich niet van zijn draagraket los. Begin dit jaar mislukte een soortgelijke test.

Met de zogenoemde National Missile Defense, een schild van onder meer radarstations, willen de VS zich met name beschermen tegen raketaanvallen van `schurkenstaten' als Noord-Korea en Irak. Het afweersysteem, waarin al meer dan tien miljard gulden is geïnvesteerd en dat zo'n 150 miljard gulden zou gaan kosten, zal nu zeker niet in 2005 operationeel zijn, zoals de bedoeling was. De contracten voor de bouw van de eerste onderdelen, een radarstation in Alaska, hadden dan in december moeten zijn gesloten.

Clinton legt 20 januari 2001 zijn functie neer en wordt opgevolgd door vice-president Gore of diens Republikeinse tegenstrever Bush. Het uitstel leidt ertoe dat de bouw van het systeem een onderwerp wordt in de verkiezingsstrijd. Gore heeft de ideeën van Clinton verdedigd. Bush wil een omvangrijker raketafweersysteem en kritiseert het besluit van de president. Als hij wordt gekozen zal hij ,,op het vroegst mogelijke tijdstip'' een raketafweersysteem installeren, kondigde hij gisteren aan.

De Russische president Poetin verwelkomde Clintons besluit door te zeggen dat het bijdraagt aan ,,de stabiliteit en de veiligheid in de wereld''.

analyse: pagina 5