Bridge?

De bridgesport aast op een olympische status. Hoort bridge thuis op de Spelen?

Laurens Hoedemaker, voorzitter Nederlandse Bridgebond: ,,Bridge is een intellectuele sport waarin uithoudingsvermogen en concentratie een grote rol spelen. De beste bridgers van de wereld zijn topsporters pur sang. Ze trainen veel en hebben alles voor hun sport over. De algemene opinie is dat op de Olympische Spelen alleen fysieke sporten vertegenwoordigd moeten zijn. Die stelling is nauwelijks houdbaar. Waarom zou een denksport niet aanwezig mogen zijn op 's werelds grootste sportevenement? Bridge en schaken kunnen iets toevoegen aan het olympische programma. Op de Zomerspelen is nauwelijks plaats voor nieuwe sporten. Wij richten ons dan ook op de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City.''

Joop Alberda, technisch-directeur NOC*NSF: ,,Op de Olympische Spelen draait het om fysieke sporten, bridge behoort daar niet toe. Elke sport wil vertegenwoordigd zijn op de Spelen, dat heeft natuurlijk vele voordelen: meer geld, meer publiciteit en meer toeschouwers. In Nederland slokt voetbal veel geld op, het kleine beetje dat overblijft moet verdeeld worden onder 29 andere sporten. Die willen zich allemaal profileren, het liefst door het verkrijgen van een olympische status. Het zal in ieder geval erg moeilijk worden om bridge op de olympische agenda te krijgen''

José Damiani, voorzitter Wereld Bridge Bond: ,,Bridge is een grote sport die over de hele wereld wordt beoefend. Van jong tot oud: vele mensen spelen bridge. In de sport telt niet alleen het fysieke aspect. De geest is misschien nog wel belangrijker dan alle spieren bij elkaar. We ijveren ervoor om bridge op de Winterspelen van 2002 te krijgen. Het zou aardig zijn om bridge dan tussen twee traditionele sporten als ijshockey en schaatsen te programmeren. Bridge dus als een soort buffer tussen twee bekende sporten. Bridge is geen kijksport? Tijdens het WK in 1995 in China keken miljoenen mensen naar het kaarten op televisie. Dat kan ook tijdens de Spelen.''

Marc Ghering, directeur Nederlandse squashbond: ,,Bij sport hoort een fysieke prestatie en geen geestelijke. Bridge hoeft voor mij dus niet te debuteren op de Olympische Spelen. Elke sport wil zich op olympisch niveau profileren. Dat is logisch, want een olympische status heeft alleen maar voordelen. Squash zou wél een aardige olympische sport zijn, want bij onze discipline heb je fysieke krachtmetingen. Binnen de bridgesport weet men ook dat meedoen aan de Spelen belangrijker is dan een EK of WK. Een denksport is echter niet interessant om naar te kijken.''

Jet Pasma, speelster Nederlandse bridgeploeg: ,,Het idee achter de Spelen is toch dat sporters uit alle landen bij elkaar komen om een competitie te spelen? Dan hoort bridge toch ook op dat evenement thuis? Bridge wordt door miljoenen mensen beoefend. Het is een intellectuele en geestelijk vermoeiende bezigheid. Op hoog niveau is er zelfs sprake van topsport. Op de Bridge Olympiade zijn maar liefst 77 landen vertegenwoordigd. Dat maakt bridge veel groter dan een andere niet-olympische sport als korfbal. Wij bridgers moeten hard werken. Tijdens wedstrijddagen kennen we geen rustdag, zoals dat bij het schaken wél gebruikelijk is. Wij spelen op de Olympiade liefst tien uur per dag. Bridge is geen kijksport? Dat klopt. Maar via internet en teletekst is een bridgewedstrijd uitstekend te volgen.''

Jacques Rogge, Belgisch IOC-lid: ,,Net als golf en waterski heeft ook bridge olympische ambities. Toch past die sport niet op de Olympische Spelen, simpelweg omdat er geen plaats meer voor is. Het olypische programma zit overvol. Ooit zal er wel een herziening van het sportprogramma komen, maar ik betwijfel of bridge dan de olympische status krijgt. Het is namelijk geen fysieke sport en al helemaal niet aantrekkelijk om naar te kijken. Ondanks dat bridge best interessant is, zal de sport het moeilijk krijgen om op de Spelen vertegenwoordigd te zijn. Voor veel fysieke sporten is al geen plaats meer, laat staan voor denksporten.''