ANDY SHEPPARD

Hij zong in een jongenskoor, leerde zichzelf fluit spelen en noten lezen en werd door platen van John Coltrane tot de jazz bekeerd. Van diens invloed is op Dancing Man & Woman niet veel te merken, wel lijkt de inmiddels 43-jarige Sheppard op deze cd door Jan Garbarek geïnspireerd, vooral op sopraansax. Niet in het opgewekte, Caribisch getinte openingsstuk `Tippi' maar des te meer in de rest van het repertoire, voor honderd procent van eigen hand. De muziek heeft een `folksy' inslag en iets illustratiefs alsof die net als Sheppards vorige cd Moving Image met het oog op een film bedacht is. De titelsong, `Meeting Sylvan' en `Edvardo goes Shopping' versterken die indruk. Het resultaat is melodierijke muziek die beweegt tussen lui en melancholisch en zich door het ontbreken van zwaar slagwerk uitstekend voor de huiskamer leent. Het relatief heftige `Looking for Ornette' (Coleman) fungeert op deze cd met Steve Lodder op toetsen, John Parricelli gitaar en Steve Swallow op electrische bas als een korte onweersbui aan het eind van een zwoele dag.

Andy Sheppard: Dancing Man & Woman (PVC 1020). Distr. Culture.