Acties transport voor lager accijns

De Nederlandse transportsector heeft vrijdag 15 september uitgeroepen tot een landelijke actiedag tegen de explosief gestegen dieselprijs. Chauffeurs uit het hele land komen die dag met hun vrachtwagens naar Den Haag.

De actiedag moet de regering ervan overtuigen dat een accijnsverlaging voor de transportsector dringend gewenst is. De sterk gestegen dieselprijs heeft tal van bedrijven op de rand van het faillissement gebracht, aldus de samenwerkende organisaties in het wegtransport. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Vereniging Eigen Rijders (VERN) hebben de afgelopen weken tevergeefs bij het kabinet aangedrongen op lastenverlichting.

De bedoeling is dat enkele honderden vrachtwagens uit het hele land naar Den Haag rijden. De transportorganisaties willen het publiek hierbij zo weinig mogelijk hinder laten ondervinden, verzekert een woordvoerder van TLN. Met de politie wordt overlegd om de actie 'beheersbaar' te houden.

Concreet vraagt de transportsector een accijnsverlaging van 14,3 cent per liter. Die kan worden betaald uit de extra 545 miljoen gulden aan BTW-inkomsten voor de schatkist door de brandstofprijsstijging, aldus de organisaties.

TLN heeft gezegd dat de acties doorgaan ondanks het feit dat premier Kok gisteren beloofde de problemen in de sector stevig onder de loep te nemen. Kok wil weten wat de vervoerders financieel merken van de hoge dieselprijs. ,,We geven graag de cijfers over de rendementen. De situatie in de sector is echt zorgelijk'', zei de woordvoerder en noemde de acties ,,een signaal''.

Koks handreiking kwam een dag nadat TLN-voorzitter K. Noordzij met staatssecretaris Bos van Financiën had gesproken. Bos zei op korte termijn geen toezeggingen te kunnen doen. Ook de Franse wegtransportbedrijven dreigen met acties. Vanaf maandag willen ze olieopslagplaatsen en raffinaderijen blokkeren.