Verzoeken om ontslag in Israel

De militaire commandant van de Westelijke Jordaanoever en de bevelhebber van een elite-eenheid van het Israelische leger hebben gisteren hun ontslag aangeboden naar aanleiding van de dood van drie Israelische soldaten, maandag, die het slachtoffer werden van militairen van hun eigen eenheid.

Een onderzoek van het leger bevestigde gisteren dat de drie militairen tijdens een klopjacht op een Hamas-activist in het dorp Assira al-Shamaliyeh op de Westelijke Jordaanoever zijn gedood door hun eigen collega`s. Ook een vierde soldaat, die ernstig gewond werd, was door eigen mensen beschoten. De slachtoffers maakten deel uit van de elite-eenheid Duvdevan, die in het dorp jacht maakte op Mahmoud Abu Hanoud, een bommenmaker van Hamas die door de Israelische autoriteiten wordt gezien als de meestgezochte Palestijnse activist op de Westelijke Jordaanoever. Hanoud ontsnapte – gewond – naar door de Palestijnen beheerst gebied, waar hij zich overgaf aan de Palestijnse politie.

De bevindingen van het legeronderzoek werden gisteren gepresenteerd door stafchef generaal Shaul Mofaz. ,,We hebben de afgelopen jaren blunders begaan. Maar we hebben in de Duvdevan zulke blunders nog niet meegemaakt'', aldus de generaal. Naar aanleiding van de blunder bood gisteren de commandant van de Israelische strijdkrachten op de Westelijke Jordaanoever, brigadegeneraal Shlomo Oren, zijn ontslag aan. Dat deed ook de commandant van de Duvdevan-eenheid, die alleen bekend staat als `luitenant-kolonel Mickey'.

Volgens het Israelische blad Ha'aretz hebben de drie militairen tijdens de actie in Assira al-Shamaliyeh bevelen genegeerd of verkeerd begrepen om in geen geval posities in te nemen op het dak van een huis naast dat waar Hanoud zich schuilhield. Toen ze toch op dat dak verschenen brak een vuurgevecht uit. Hanoud opende het vuur en er werd teruggeschoten. In de verwarring die vervolgens ontstond zagen Israelische scherpschutters de drie Duvdevan-commando's op het dak aan voor Palestijnen en openden ze het vuur op hen. De verwarring gaf Hanoud de gelegenheid te ontsnappen.