The Chamber

Het boek is nogal saai, maar de film die James Foley in 1998 maakte van John Grisham's bestseller The Chamber is absoluut de moeite van het kijken waard. De belangrijkste reden daarvoor is dat de acteur Gene Hackman erin schittert. Tot zijn dertigste was de in 1930 geboren Hackman helemaal niet van plan om acteur te worden. In het leger was hij bij toeval als radio-omroeper aan de slag geraakt en daarna studeerde hij journalistiek en radiotechniek. Later volgde hij acteerlessen samen met een kamergenoot, Dustin Hoffman. Volgens hun klasgenoten waren juist zij ,,least likely to succeed''. Hackman heeft hun ongelijk al vele malen bewezen (Hoffman trouwens ook), maar dit is zeker een van zijn beste rollen.

In The Chamber verandert Hackman langzaam van een demonische, manipulerende, kortzichtige redneck in een kwetsbare, ontroerende oude man die het slachtoffer is geworden van zijn opvoeding, jeugd en omgeving. Hackman doet dat met weinig middelen: natuurlijk door wat hij zegt, maar zijn lichaamshouding en mimiek spreken eveneens boekdelen.

De film is verder ook de moeite waard omdat erin zoveel verhalen door elkaar lopen. De hoofdlijn is snel verteld. Achttien jaar eerder heeft Sam Cayhall (Gene Hackman) bij een bomaanslag op een joodse advocaat gepleegd, waarbij twee kinderen werden gedood. Hij zal ter dood worden gebracht maar er meldt zich een nieuwe advocaat, die al snel zijn kleinzoon blijkt te zijn. Die kleinzoon, gespeeld door Chris O'Donnell, haalt uiteindelijk ontlastend materiaal naar boven, maar veel verder komt hij daar niet mee.

Minstens zo spannend om te zien is hoe de relatie tussen Cayhall en zijn kleinzoon zich ontwikkelt. Aanvankelijk is er vooral fascinatie en haat tussen die twee, maar geleidelijk aan verandert dit. Daarnaast is het een verhaal van de Klu Klux Klan. Cayhall heeft de bomaanslag gepleegd in opdracht van de Klan. Zijn grootvader was Klanlid, zijn vader was lid en de film geeft een ontluisterend kijkje in het bekrompen gedachtegoed van deze racistische organisatie. De woorden nigger, niggerlovers en jewboys liggen Cayhall in de mond bestorven, maar uiteindelijk vraagt hij zijn zwarte cipier dit niet persoonlijk op te vatten.

The Chamber (James Foley, 1996, VS), SBS6, 20.30-22.30u.