Susan Perabo beschrijft een `echt' mens in Hollywood

`I am fifty-nine, and I did not make the graceful transition into late middle age so vital for a Hollywood actor; instead of stocky I grew fat, my chiseled nose and chin softened from unique to ugly.' Voor een eerste zin van een eerste verhaal uit een eerste verhalenbundel van een beginnend schrijfster had het een stuk erger gekund. Susan Perabo (1970), die met deze zin haar debuut Explaining Death to the Dog opent, is dan ook een bovengemiddeld getalenteerd beginnend schrijfster. Jack, de Hollywood-acteur uit het verhaal `Thick as Thieves', nodigt in een vlaag van midlife crisis zijn vader uit, die hij al tientallen jaren niet meer gezien heeft. Vader is een charmeur en een `echte' persoon, die niets met film te maken heeft. Hij doet het dus goed bij Jacks buren en kennissen. Maar vader heeft zich in de tussenliggende jaren ook bekwaamd in het stelen van sieraden, die hij graag uitdeelt aan de dames in zijn bejaardentehuis. Jack laveert tussen ongeloof, afgrijzen en trots wanneer hij zijn vader de buurt ziet afstropen, maar uiteindelijk krijgt gêne de overhand, als er een buurman met politie aan de deur verschijnt. Door zich te beroepen op zijn vaders zogenaamde seniliteit redt hij hun beider reputatie, maar hun relatie komt dit verraad niet te boven.

De werkwijze is typisch voor de verhalen in Perabo's debuutbundel: een ietwat onwaarschijnlijke beginsituatie groeit uit tot een plausibel verhaal, om verraderlijk soepeltjes uit te komen bij een noot die vele malen wranger klinkt dan je aan het begin had durven vermoeden. In hun subtiele humor en haast terloopse psychologische diepgang hebben deze verhalen een Carvereske allure.

Susan Perabo: Explaining Death to the Dog. Bloomsbury, 191 blz. ƒ25,95

Buitenlandse literatuur