Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de schaduwzijde van de optiehandel naar aanleiding van een boek van Tom Loonen waarin hij waarschuwt om niet blind te vertrouwen op de accountmanager van een bank. Een particulier belegger vertelt hoe hij door een verkeerd advies van zijn bank 60.000 gulden verloor. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder anderen over de Palestijnse schrijfster Liana Bader en de Israelische schrijver A. Yehoshua die beiden in Jeruzalem zijn geboren maar voortdurend met elkaar in botsing komen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de stijgende prijzen van benzine en het gebrek aan concurrentie in die branche en het afscheid van de laatste omroepster in het publieke bestel, Jerusha Geelhoed. Ned.3, 22.35-22.56u.

DOCUMENTAIRES

De Eetfabriek. Slot van een serie over de eetcultuur en voedselindustrie belicht de Japanse keuken die steeds populairder wordt in Europa. Ook eet de presentator de half-giftige fugu, een vis die als hij niet op de juiste wijze wordt gefileerd, dodelijk is. Ned.3, 19.27-20.02u.

Hoera, een kind!!? Slot van een tiendelige serie met reportages over ouders en hun kinderen. Ned.1, 22.10-21.41u.

Columbus. Zeldzame opnamen van Saddam Hussein en vertrouwelijke informatie uit zijn archieven. Over zijn levensloop en hoe hij tegen alle verwachtingen in steeds aan de macht blijft en zijn vijanden om de tuin leidt. Afl.: De ontsnapping van Saddam. Ned.2, 0.00-0.50u.

KUNST & MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. Slot van een serie gaat over het liedje Mexicali Rose dat vlak voor de Tweede Wereldoorlog als eerste door de zingende cowboy Gene Autry werd gezonden. Ned.3, 20.33-21.04u.

Il Cannone, het concert. Herhaling van het concert uit 1979 met de opname van het eerste vioolconcert van Paganini door Shlomo Mintz met het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Yoel Levi. Voor deze gelegenheid werd de viool genaamd Il Cannone vanuit Genua naar Maastricht gebracht. Ned.2, 21.52-23.00u.

FILM

Meet the Applegates (Michael Lehmann, 1991, VS). Bizarre fantasy-film laat familie Braziliaanse reuzenkevers vermomd als mensen infiltreren in een Amerikaanse woonwijk om het regenwoud te redden. Fox, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

The Chamber (James Foley, 1996, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, GB). Grootse reconstructie van `Operation Market Garden', de geallieerde poging om de bruggen bij Eindhoven, Arnhem en Nijmegen op de Duisters terug te veroveren. Veel puik bezette bijrollen voor onder meer Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine en Sean Connery. Langdradigheid wordt goedgemaakt door rauwe actiescènes. Net5, 20.30-23.40u., onderbroken door reclame.

Passenger 57 (Kevin Hooks, 1992, VS). Onwaarschijnlijke, maar vaardige en bij vlagen geestige actiefilm laat Wesley Snipes zien als beveilingingsexpert in een vliegtuig vol terroristen. Veronica, 21.10-22.35u., met reclame.

Bio-Dome (Jason Bloom, 1996, VS). Schaamteloos wansmakelijke puberfilm voert twee ranzige tieners op die zich laten opsluiten in een ecologisch proefstation en daar al scheten latend, lallend en grofgebekt vijf wetenschappers het leven zuur maken. Geen cliché wordt geschuwd. VRT, 22.15- 23.54u.

De vliegende Hollander (Jos Stelling, 1995, Nederland/Duitsland/België/Italië). Peperdure flop van Jos Stelling is nog langdradig en modderig ook. René Groothof speelt de Hollander die op zoek gaat naar zijn vliegende vader. Kreeg (zoals veel films van Stelling) in het buitenland meerdere onderscheidingen, waaronder een Gouden Leeuw in Venetië, waaruit blijkt dat Nederlanders niet het geschikte publiek voor Nederlandse films zijn. Ned.3, 22.56-0.26u.

Dusting Cliff Seven (William H. Molina, 1997, VS). Nooit in de bioscopen uitgebrachte actiefilm speelt zich af in CIA-milieu en voert verder nog wat afgedankte kernkoppen en een gijzelaar in de woestijn ten tonele. SBS6, 23.00-0.35u.

Live Wire (Christian Duguay, 1992, VS). Weinig verrassende maar vakkundig geproduceerde actiefilm met Pierce – James Bond – Brosnan nu eens als Amerikaans geheim agent die achter explosieve terroristen aanzit. BBC1, 23.20-0.45u.

. El Mariachi (Robert Rodriguez, 1992, VS). Misschien wel goedkoopste film aller tijden werd door het inventieve improvisatietalent Rodriguez gemaakt voor 7000 dollar en vertelt – in het idioom van de spaghettiwestern – het simpele verhaal van een muzikant die men per ongeluk aanziet voor een ontsnapte gevangene. Gisteren besproken. Net5, 23.40-1.00u., met reclame.

Tollbooth (Salome Breziner, 1994, VS). Aardige thriller over eigenzinnige jongedam die haar vrijer aan het lijntje houdt en pas wil trouwen als haar twintig jaar geleden verdwenen vader weer terecht is. Dus gaat de aanstaande bruidegom op pad om hem te zoeken. Vol bizarre situaties. RTL4, 23.40-1.30u., met reclame.

Winter '89 (Danniel Danniel, 1998, Nederland). Sfeervolle en indringende film over opstandige Tsjechische vrouw die verliefd wordt op een agent van de geheime politie. Ned.3, 0.26-2.02u.

Saturn 3 (Stanley Donen, 1980, GB). Sciencefiction met opmerkelijke cast bevat zowel rollen voor Harvey Keitel als Farah Fawcett en Kirk Douglas die gedrieën opgesloten zijn in een ruimtestation. Keitel ontpopt zich als moordlustige psychopaat. BBC1, 0.45-2.05u.

Les honneurs de la guerre (Jean Dewever, 1960, Frankrijk). Gedesillusioneerde Duitse soldaten trekken zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terug in Frans dorpje. ZDF, 1.00-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.