`Rijksinspecties hebben te weinig haast'

De rijksinspecties maken te weinig haast met hun rapportages over de vuurwerkramp in Enschede. De eindrapporten hadden eind juli al klaar moeten zijn, maar nog altijd is er niets verschenen. Dat is een slechte zaak, vindt voorzitter M. Oosting van de gelijknamige commissie Onderzoek Vuurwerkramp.

Voormalig Nationaal Ombudsman Oosting, die direct na de ramp werd gevraagd een onafhankelijke onderzoekscommissie te vormen en voor te zitten, heeft woensdag zijn bezorgdheid over het trage functioneren van drie van de acht inspecties uitgesproken tegenover coördinerend minister De Vries (Binnenlandse Zaken). ,,Hier kan ik niet mee leven'', zo heeft Oosting de minister laten weten. Hij wil dat De Vries er bij de inspecties op aandringt meer haast te maken. Uit de woorden van Oosting kan worden opgemaakt dat de inspecties hun oren te veel laten hangen naar het doen en laten van het openbaar ministerie. Wanneer de inspecties iemand willen spreken over de ramp, laat het OM weten dat hij de man of vrouw eerst wil interviewen. Daar wacht de inspectie vervolgens op. Oosting heef met zijn commissie een andere werkwijze. ,,Als het OM zegt dat hij de betreffende persoon als eerste wil spreken, zeg je: dat is best, maar dan wel morgen. Want overmorgen spreek ik hem. En die methode werkt.'' Zo dienen de rijksinspecties ook te werken, meent Oosting. Het zal nog ,,een fors aantal weken duren'', zegt de voorzitter, voor de inspecties elk met hun eindrapportages zullen komen. ,,Daar moeten wij op wachten voor we zelf aan onze eindrapportage kunnen toekomen.'' Onduidelijk is hoeveel vertraging wordt opgelopen. Oosting liet bij zijn installatie al weten dat de gestelde deadline van 1 november niet wordt gehaald.