Ramsj

Charles Baudelaire: Une sélection des fleurs du mal. Gebonden, van ƒ950,- voor ƒ295,-. Steven Sterk Utrecht.

Echt bibliofiele uitgaven zie je maar zelden in de ramsj, maar dit is er een, van De Gaillarde Pers in Zutphen. Het boek verscheen in 1976 in een oplage van 125 genummerde en gesigneerde exemplaren en wat het vooral zo duur maakte zijn de prachtige etsen van Jeanne Bieruma Oosting (bij enkele gedichten van Baudelaire). Groot formaat, mooi gezet op dik etspapier.

Ibn Battoeta: De reis. Gebonden, Bulaaq z.j., van ƒ69,50 voor ƒ25,-. Steven Sterk Utrecht.

In 1325 vertrok Ibn Battoeta voor een reis naar Mekka. Pas in 1353 keerde hij in Fes terug. Daar legde hij zijn avonturen op zo'n levendige manier vast dat hij bekend staat als een van de grootste en interessantste reizigers aller tijden. Dit boek bevat een selectie uit zijn werk. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Richard van Leeuwen. Fraai uitgegeven.

Dorien Pessers: De wet van het hart. Gebonden, Balans 1994, van ƒ39,50 voor ƒ12,95. Boekhandel Roelants Nijmegen.

De meeste essays in dit aantrekkelijk uitgegeven boekje hebben eerder in de Volkskrant gestaan. Veel van Pessers' stukken roepen controverses op. Zo lokte haar stuk over kinderopvang volgens de flaptekst `een ware oorlog onder feministen uit'. Jeanette Winterson bundelde zestien literaire impressies in De wereld en andere plaatsen (van ƒ36,90 voor ƒ9,95 bij Scheltema in Amsterdam).

Joyce Bourne: Who's who in opera. Gebonden, OUP 1998, van ƒ114,80 voor ƒ49,95. Nayler & Co Den Haag.

In deze gedegen Who's who komen ruim 2500 operasterren aan bod en worden de plots samengevat van zo'n 270 opera's. De ingangen zijn beknopt maar zeer informatief. Dennis Kavanagh stelde een politieke Who's who van de 20ste eeuw samen: A dictionary of political biography (van ƒ41,65 voor ƒ15,- bij de Boekenmarkt in Den Haag). Ook van Oxford Univesity Press, dus goed. Het gaat hier om een paperback van ruim 500 blz.

Klaus Ertz (e.a.): Pieter Breughel de Jonge, Jan Breughel de Oude. Paperback, 1998, van ƒ39,90 voor ƒ29,90. Het Martyrium Amsterdam.

Mooie catalogus van een tentoonstelling die in 1998 te zien was in Essen (Duitsland) en Antwerpen. Na enkele inleidende hoofdstukken volgen toelichtingen bij de afgebeelde doeken. De illustraties zijn van uitstekende kwaliteit, de tekst is in het Nederlands. Besluit met een kolossale bibliografie.

Brigitte Hamann: Hitler's Vienna. Gebonden, OUP 1999, van ƒ85,75 voor ƒ29,90. De Boekenmarkt Den Haag.

Tussen zijn 17de en 24ste verbleef Hitler in Wenen. Volgens Hamann waren het zeer vormende jaren. In dit boek, een bestseller in Duitsland en Oostenrijk, schrijft zij onder meer over de Tsjechen en joden in Wenen en de vrouwen die Hitler daar ontmoette. Thematisch verwant is Wiens schuld? De impact van Daniel Johan Goldhagen op het holocaustdebat. Dit boek (van ƒ65,50 voor ƒ19,90 bij De Slegte) samengesteld door Rolf Binner e.a. bevat 27 stukken over Goldhagens geruchtmakende studie

A.A. Weijnen: Ziektenamen in de Nederlandse dialecten. Paperback, Sdu 1995, van ƒ39,90 voor ƒ14,95. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam.

Niemand in Nederland weet zoveel van dialecten als de emeritus-hoogleraar A.A. Weijnen. Helaas schrijft hij niet zo soepeltjes, maar wie wat wil weten over ziektenamen in de Nederlandse dialecten kan niet om dit boek heen. Met kaarten en een woordregister.

Caleb Carr: The angel of Darkness. Paperback, Little, Brown and Comp. 1997, van ƒ45,70 voor ƒ9,90. Scheltema A'dam; Donner R'dam.

In zijn debuut The Alienist liet Carr een detective-verhaal spelen in New York aan het eind van de 19de eeuw. Het bleek een gouden greep: alle moderne politietechnieken en psychologische theorieën stonden nog in de kinderschoenen, en Carr creëerde zo een totaal nieuwe variant op het thriller-genre. In The Angel of Darkness keren de belangrijkste personages terug. `Wederom een onweerstaanbare combinatie', schreef deze krant.

Spectrum encyclopedie 2000. Van ƒ139,80 voor ƒ39,90. Scheltema Amsterdam.

Het was een tijd erg in om naslagwerken op cd uit te geven, maar tegenwoordig gokken uitgevers vooral op exploitatie via het net. Daarom duiken er steeds vaker partijen cd-roms op in de ramsj. Zoals nu bij Scheltema: de Spectrum encyclopedie 2000 (3 cd's met routeplanner, wereldatlas en `de 20e eeuw in video'); en Michelangelo's leven en werk (ook van Het Spectrum van ƒ105,- voor ƒ39,95 bij Scheltema).

Julie L. Horan: The porcelain god. Gebonden, Robson Books 1996, van ƒ62,35 voor ƒ37,50. Boekhandel Roelants Nijmegen.

`Een sociale geschiedenis van het toilet', zo luidt de ondertitel van dit boek. Horan begint in de oudheid en heeft ook hoofdstukjes getiteld `Outrageous hygiene habits and costums around the world' en `The mysteries of the Orient and Lands Beyond'. Besluit met een verklarende woordenlijst (The toilet dictionary) en een forse bibliografie. Matige illustraties.