Racistische aanslag op asielcentrum

Vier onbekende mannen hebben woensdagavond tegen half elf een aanslag gepleegd op het asielzoekerscentrum in het Drentse Roden. Zij gooiden drie molotovcocktails naar de caravans op het terrein. De politie en de burgemeester van Noordenveld, waar Roden deel van uitmaakt, vermoeden dat het om een racistische aanslag gaat.

Op het moment dat de drie brandbommen werden gegooid, riep iemand volgens een ooggetuige: ,,Foreigners leave this country''. Eén van de bewoners van het centrum, naast wiens caravan de flessen terecht kwamen, zag vier personen staan, vermoedelijk mannen. Twee van deze personen waren op een bromfiets en twee op een fiets. Als de brandende flessen tegen of in een caravan terecht zouden zijn gekomen, zouden de gevolgen desastreus geweest zijn, aldus de politie. ,,Dan waren er zeker slachtoffers gevallen en was de schade groot geweest.'' De politie, die nog geen spoor heeft van de daders, heeft toegezegd vaker te zullen surveilleren bij het centrum. Volgens woordvoerder M. Scheepstra van het centrum zijn er gesprekken geweest met bewoners om ongerustheid weg te nemen, en is de sfeer in het centrum op dit moment rustig. ,,Wel zijn mensen een beetje bang om hun dagelijkse werkzaamheden weer op te pakken. Ze hebben nu toch het gevoel dat er naar ze gekeken wordt in het dorp.'' Hij vertelt dat het centrum wel vaker te maken kreeg met racistische reacties: ,,Er reed 's avonds regelmatig een auto langs het centrum, met de raampjes omlaaggedraaid, vanwaaruit racistische taal geschreeuwd werd.''

Burgemeester J. Verkerk is woedend over de aanslag: ,,Je kunt een zaak als deze niet hoog genoeg opnemen. Dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat er geen schade is, is geen verdienste van deze misdadigers.'' Hij vermoedt niet dat het om een georganiseerde groep gaat die zich tegen de asielzoekers keert. De aanslag is voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vooralsnog geen reden de bewaking van het centrum uit te breiden. De vijf skinheads die eerder deze week in Apeldoorn een 19 jarige asielzoeker uit Niger hebben mishandeld, worden vandaag voorgeleid voor de rechtbank in Zutphen. Zonder enige aanleiding werd de Nigeriaan in elkaar geslagen, waarbij leuzen werden geuit als ,,rot op naar je eigen land'', aldus een woordvoerder van de Apeldoornse politie. Het slachtoffer moest zich met diverse kneuzingen laten behandelen door een dokter.