Pindasoepfeest

Onze buurvrouw woont heel dichtbij, dat is logisch. Daarom kun je soms goed ruiken wat er bij haar op het vuur staat. Op een dag rook het halve plein

heerlijk naar warme pinda's. Van de Surinaamse pindasoep van onze eigen buurvrouw. Die soep wordt eigenlijk alleen maar met Nieuwjaar gegeten, of opeen andere feestelijke dag. Maar bij onze buurvrouw is het ook wel eensfeest als het bij niemand anders feest is. Alleen maar om pindasoep tekunnen eten.

Soep begint met water. Surinaamse pindasoep ook. Om te beginnen doe je daar5 korrels in die piment heten, die koop je in een Surinaamse winkel. Daarbij 250 gram kippenbout, in stukken gesneden en vel eraf. Laten koken, en na 15 minuten 100 gram zoutvlees erbij. Je moet in de Surinaamse winkel vragen waar je bij jou in de buurt zoutvlees kunt kopen. Dat snij je in kleine stukjes en het vet gooi je weg. In de pan ermee. Nu pak je de keukenmachine, je doet er een grote tomaat en twee geschilde uien in. Fijnmalen en ook erbij.

Dan komt er iets waardoor je soep echt Surinaams wordt: een eetlepel petjil.Dat is gemalen pinda en specerijen en peper en nog meer, door elkaar. Ookuit de tropische winkel. Daar moet je ook twee bakbananen kopen, een rijpeen een onrijpe. Die doe je (zonder schil) samen in een pannetje met water,en je kookt ze. Tot ook de onrijpe banaan zacht is geworden. Water weggietenen met een vork, of wat je maar wilt, door elkaar mengen. Je maakt er netzoveel ballen van als er straks mensen van je soep zullen eten.

Je neemt een grote schep van de vloeistof die nog geen soep is en daar roerje die eetlepel petjil doorheen. Dat doe je terug in de bijna-soep en jeneemt nog twee grote scheppen van de bouillon, doet die in een kom en daargaat een pot pindakaas bij. Een volle pot, echt waar! Zachte pindakaas,zonder halve of hele pindas. Voorzichtig roeren tot de pindakaas en debouillon een geheel zijn geworden. Alles weer terug in de pan. Je proeft desoep. Wil je dat hij nog meer naar kip smaakt, dan mag er een bouillonblokjebij.

Nu is het ogenblik gekomen om de tafel te dekken. Ieder krijgt een banaanbalop zijn bord en daar overheen de soep. Je wenst elkaar `Njang swietie!' engaat feestelijk zitten eten. Waar maak je anders pindasoep voor?