Pas verschenen

Philippe Delerm: De hele zondag regen (Il avait plu tout le dimanche). Vert. Jean Schalekamp, De Arbeiderspers, 103 blz. ƒ29,95

Roman uit 1998 van de Franse schrijver Philippe Delerm (1950) met als protagonist een loketbeambte op een klein postkantoor in Parijs die op een dag verliefd wordt op zijn collega van loket 4.

Ross King: De koepel van Brunelleschi (Brunelleschi's Dome). Vert. Ronald Jonkers,

De Bezige Bij, 216 blz. ƒ39,90

De Canadees/Engelse auteur Ross King (1962) vertelt het verhaal van de bouw van de koepel van de Dom van Florence, in de vijftiende eeuw ontworpen door goudsmid en klokkenmaker Filippo Brunelleschi, een woelige tijd waarin Florence werd geteisterd door oorlogen en de pest.

Astrid Lampe: De sok weer aan. Querido, 63 blz. ƒ32,50

`Zolang je mij/ het betere benenwerk laat/ kan ik net als de tafel ter plekke/ brug voor je staan en de grond kussen/ van schrik bekomen er rond voor/ uitkomen voortaan je/ kind sussen: er borg voor staan.'

Na haar debuutbundel Rib nu nieuwe gedichten van Astrid Lampe (Tilburg, 1955).

Christine Otten: Engel en andere muziekverhalen. Atlas, 200 blz. ƒ36,90

Tien verhalen, artikelen en essays waarin Christine Otten (1961) de zeggingskracht van de muziek en de (on)macht van taal onderzoekt. Kunstenaarsportretten van onder anderen Nick Cave, John Cale, Hector Zazou en Siouxsie Sioux. Op twee nieuwe verhalen na verscheen dit werk eerder in het Nieuw Wereld Tijdschrift en in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

Dale Peck: Nu is de tijd om afscheid te nemen (Now it's time to say goodbye). Vert. Marianne Verhaart, Atlas, 558 blz. ƒ49,90

Derde roman van de in New York wonende schrijver Dale Peck (1967) is het spannende verslag van wat er volgt op de komst van een New Yorks homopaar in een door racisme verdeeld stadje in Kansas. Corine Vloet maakte in haar recensie (Boeken 23.7.1999) een vergelijking met Twin Peaks: `Beide zijn wat te lang uitgesponnen, worden allengs bizarder. Pecks visie is echter zwarter, zijn horror schokkender. Tegen het eind raakt elk idee van het waarom zoek, maar dan heeft de lezer zich al zo laten meeslepen door Pecks weergaloze stijl, en is de spanning zover opgevoerd dat het allemaal niet meer uitmaakt.'

Plato: Het bestel/Politeia. Vert. Hans Warren en Mario Molegraaf,

Bert Bakker, 456 blz. ƒ75,-

In dit negende, van de uiteindelijk zeventien bij uitgeverij Bert Bakker te verschijnen delen van zijn verzameld werk, zijn Plato's ideeën over politiek en literatuur opgenomen. Geschreven tussen 380 en 370 v. Chr. bevat het zijn beschouwingen over dromen, de geneeskunde, een pleidooi voor het onafhankelijke denken, en zijn (voor die tijd) opzienbarende uitspraken over de gelijkheid tussen man en vrouw.