Nieuwe voorzieningen bij handelshuis Hagemeyer

Handelsonderneming Hagemeyer trekt 55 miljoen gulden uit voor reorganisatie en verkoop van onderdelen van de Nederlandse automatiseringsdochter Computerij.

Hagemeyer blijft de handel in computerapparatuur als kernactiviteit beschouwen, zegt een woordvoerder, maar wil af van de onderdelen die computeropleidingen verzorgen en adviesdiensten leveren. Die zijn samen goed voor zo'n 175 miljoen gulden omzet. ,,Daar zijn we niet groot genoeg in een snel consoliderende markt.''

De verkoop, die enige tijd kan duren, is de zoveelste stap van Hagemeyer in een omvangrijk strategiewijziging in de afgelopen anderhalf jaar. Het concern heeft onderdelen verkocht met een omzet van 1,8 miljard gulden en bedrijven overgenomen 6,4 miljard gulden omzet. De twee belangrijkste werkgebieden van het concern zijn de distributie van elektrotechnische materialen, vooral in Europa en de VS, en de distributie van automatiseringsapparatuur in Australië, Azië en de Benelux.

Hagemeyer presenteerde vanochtend halfjaarcijfers die beneden de verwachtingen van analisten lagen. De nettowinst kwam uit op 650 miljoen gulden, tegen een verlies van 200 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. Dit keer boekte Hagemeyer een bijzondere bate van 440 miljoen gulden op de verkoop van bedrijfsonderdelen, terwijl het vorig jaar een voorziening moest nemen voor het dreigende faillissement van dochter Ceteco.

De winst exclusief bijzondere baten en lasten kwam uit op 209 miljoen gulden, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 26,5 procent toe tot 8,2 miljard gulden. Hiervan is 10,1 procent afkomstig uit autonome groei. De grootste stijging vloeit voort uit acquisities. Hagemeyer kocht de afgelopen zes maanden het Australische The Electrical Group, het Amerikaanse Cambar en het Britse WF Electrical.

Het resultaat werd positief beïnvloed door een terugstorting van het pensioenfonds Sagittarius van 38 miljoen gulden. Daar staan reserveringen van respectievelijk 88 en 55 miljoen gulden tegenover voor reorganisaties in de divisie elektrotechnische distributie en bij Computerij.