Lockerbie-proces drie weken uitgesteld

Het Lockerbie-proces is voor drie weken geschorst om de aanklager de tijd te geven documentatie te verzamelen over zijn controversiële kroongetuige, de Libische dubbelspion Abdul Majid Jiacha. Andere getuigen moeten wachten tot de dubbelspion Jiacha gehoord kan worden, zo besliste gisteren de rechtbank. Jiacha zou oorspronkelijk vorige week voor de rechtbank verschijnen, maar kreeg uitstel op verzoek van de verdediging. Die wilde de documenten over de contacten tussen de Libiër en de Amerikaanse geheime dienst CIA nader bestuderen. Jiacha, een Libische geheim agent, werkte tussen 1988 en 1991 voor de CIA. De dienst heeft aangeboden zijn archieven te doorzoeken voor relevante informatie. De rechtbank heeft nu besloten met het hele proces te wachten tot de verdediging duidelijkheid krijgt over de achtergrond van Jiacha. Deze man is een uiterst belangrijke getuige voor de aanklagers in het proces tegen de twee Libiërs die worden verdacht van de bomaanslag in een vliegtuig boven de Schotse plaats Lockerbie in december 1988. Daardoor kwamen 270 mensen om het leven.