Kwalificatieduel komt voor Oranje op slecht moment

Louis van Gaal wilde het gisteren in Hoenderloo niet openlijk toegeven. Maar als de bondscoach invloed had kunnen hebben op het programma van het Nederlands elftal zou hij de eerste interland in de WK-kwalificatie tegen Ierland op een later tijdstip hebben afgewerkt. Gisteren voegde Patrick Kluivert zich met een verzwikte enkel in de toch al overvolle ziekenboeg van Oranje. Vandaag wordt beslist of de spits van Barcelona morgenavond in de Arena inzetbaar is.

Van Gaal sprak van een ,,voorbereiding met heel veel hobbels', want behalve met blessures heeft de bondscoach ook te kampen met de belangen van zijn topspelers. Een week voor de start van de Champions League staan de Europese topclubs niet te trappelen om hun sterren af te staan aan hun nationale ploegen. Zo bleef de aan zijn knie geblesseerde Marc Overmars op last van Barcelona in Spanje, hoewel de aanvaller zelf had aangegeven te kunnen spelen. PSV wenste geen enkel risico te nemen met zijn aanvoerder Marc van Bommel, die in het duel met FC Utrecht een oogkwetsuur opliep.

Met gemengde gevoelens staat Van Gaal tegenwoordig aan de andere kant. ,,Als coach van Barcelona heb ik mijn spelers altijd afgestaan, op één keer na tijdens het eeuwfeest van de club. Dat bood Rijkaard de kans te experimenteren met zijn ploeg. Ik werk nu noodgedwongen met andere spelers dan ik aanvankelijk had uitgenodigd. Met PSV is de communicatie niet vlekkeloos verlopen, anders had ik Van Bommel niet eerst naar het trainingskamp hoeven laten komen. Toch voel ik me als bondscoach niet in het nauw gedreven. Met de regels in de hand kunnen we elke speler opeisen en de internationale kalender staat vast.'

Maar voelt Van Gaal zich niet bezwaard om spelers op te roepen voor duels met voetbaldwergen als Andorra en Estland? De bondscoach hield opnieuw een pleidooi voor het splitsen van de kwalificatiereeks in verschillende niveaus. ,,Daarbij denk ik aan een A, B en C-kampioenschap als in het ijshockey. Bij de loting voor de Champions League worden ook verschillende categorieën gehanteerd.'

Zonder Stam, Overmars, Zenden, Van Bommel en wellicht ook Kluivert krijgt Oranje bij het debuut van Van Gaal tegen Ierland een experimenteel karakter. Omdat de competities in Spanje en Italië nog niet zijn begonnen, moet de bondscoach bovendien gissen naar de vorm van zijn internationals. Zo constateerde Van Gaal met spijt in zijn stem dat middenvelder Clarence Seedorf met Inter Milaan pas twee wedstrijden heeft gespeeld. Die spelers kan hij tijdens het trainingskamp in Hoenderloo ook niet maximaal belasten. Ook transferperikelen doorkruisten de voorbereiding van Oranje.

Tegen zijn principes in gaf Van Gaal Ronald de Boer zelfs toestemming een dag op en neer te reizen naar Glasgow om zijn contract met de Rangers af te sluiten. Maar de bondscoach leverde gisteren een spitsvondig argument om het tripje van Ronald de Boer naar Schotland te rechtvaardigen. ,,Het was een Salomonsoordeel', erkende Van Gaal. ,,Maar zowel voor de korte als de lange termijn was het beter om Ronald naar Glasgow te laten gaan, want het Nederlands elftal kreeg daar een opgewekte speler met extra energie voor terug. Ik vind dat Ronald een goede keuze heeft gemaakt, want we moeten niet te gering-schattend doen over het niveau van Glasgow Rangers. Bij Manchester United had hij vermoedelijk veel minder kunnen spelen.'

Een pijnlijk onderwerp werd achter de schermen besproken. Wie neemt eventueel tegen Ierland een strafschop? Van Gaal ironisch: ,,Ik heb dat besproken met de groep, maar dat wil nog niet zeggen dat de oplossing nabij is.'