Kritiek op NMa neemt toe

Onder deskundigen bestaat in toenemende mate kritiek op de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Toch wil het kabinet de `kartelwaakhond' zo snel mogelijk verzelfstandigen, omdat de NMa in zijn ogen uitstekend functioneert.

De kritiek blijkt uit een reeks gesprekken van NRC Handelsblad. Op eigen initiatief heeft de NMa in tweeënhalf jaar nog nauwelijks kartels opengebroken. ,,Ze hebben een paar notarissen in Breda aangepakt, maar dat was nou niet bepaald een indrukwekkende zaak waarmee je Nederland even laat zien hoe kartels aangepakt worden'', zegt mr. P. Glazener. Hij is mededingingsadvocaat bij Allen & Overy.

Juristen klagen vooral over een gebrek aan deskundigheid bij de NMa, deels een gevolg van het vertrek van enkele schaarse experts. Advocaat E. Pijnacker Hordijk van De Brauw oordeelt dat de NMa ,,nog veel te onevenwichtig'' is om al losgemaakt te worden van het ministerie van Economische Zaken.

Ook over recente uitspraken van de NMa bestaan twijfels. Zo zette de econoom prof. Sweder van Wijnbergen vorige week in deze krant nog vraagtekens bij het toestaan van de overname van supermarkten A&P door Ahold-dochter Schuitema. Van Wijnbergen stond aan de wieg van de NMa. Directeur-generaal A.W. Kist van de NMa ontkent dat de kritiek op zijn organisatie toeneemt: ,,Ik heb de omgekeerde indruk.''

KARTELWAAKHOND pagina 12