Krach 2000

De r van crash is weer in de maand en bankiers en bedrijven beginnen ouderwets nerveus te worden. Familiebedrijf SHV, dat traditioneel trots in zijn jaarverslag vermeldt dat de aandelen op geen enkele effectenbeurs worden verhandeld, neemt het zekere voor het onzekere.

Het concern heeft een bod gedaan gedaan op alle aandelen van NPM Capital, een financier van familiebedrijven en veelbelovende ondernemingen. Maar als de beurs de komende weken opeens instort en de 67,50 euro per aandeel die SHV biedt een belachelijk hoge prijs blijkt – wat dan? Als alles goed gaat, moet SHV begin oktober de aandelen NPM afrekenen: oktober krachmaand.

SHV heeft zich ingedekt, niet met een verzekering of een financieel derivaat, maar met een simpel zinnetje in het biedingsbericht. Als de AEX beursgraadmeter onder de 500 zakt, gaat het overnamefeest tegen de huidige prijzen niet door. De AEX staat nu rond 700.

De grote aandeelhouders van NPM, zoals ING, NIB Capital en ABN Amro, die al akkoord zijn gegaan met de hoogte van het bod, konden toen natuurlijk niet achterblijven. Stel je voor dat de koersen de komende weken als een raket omhoogschieten, net als in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dan staan de professionele beleggers in hun hemd met de lage prijs die zij voor NPM krijgen. Ook zij hebben zich ingedekt: als de beursgraadmeter boven 860 komt, gaat het feest evenmin door.

Zo hoort u het ook eens van goed betaalde deskundigen. Op korte termijn kan de beursgraadmeter fluctueren tussen 500 en 860. En dan nu het weer...

    • Menno Tamminga