Koersen bouwers hoger

De overname van de bouwactiviteiten van NBM-Amstelland door de BAM is goed ontvangen door beleggers. Zowel de koers van NBM als die van BAM steeg vanochtend fors op de Amsterdamse effectenbeurs. BAM betaalt volgens schattingen waarschijnlijk slechts zo'n 75 miljoen gulden (zeven keer de nettowowinst van de divisie) als overnamesom, terwijl de beperkte winstbijdrage van NBM bij BAM toch zal zorgen voor een extra stijging van de winst per aandeel met zo'n 30 procent.

In de koersreactie van NBM Amstelland zit speculatie over een mogelijke toekomstige verkoop van de handelsdivisie met een omzet van 2,4 miljard gulden. ,,Daar worden in het buitenland hoge prijzen voor betaald van twee keer de omzet'', zegt analist A. Mulder van zakenbank Metzler. ,,Maar het is de vraag of ze het willen verkopen. Bovendien staat er ook in Engeland en Duitsland het een en ander te koop.''

NBM-Amstelland, dat verder gaat als Amstelland, meldde vanochtend dat de bouwactiviteiten worden verkocht omdat de interne synergie met de andere divisies – het oude ideaal van `volledig geïntegreerde bouw' – te verwaarlozen was. Dat was de uitkomst van een `heroriëntatie' sinds maart dit jaar. Bestuursvoorzitter A. Baar gaf toe dat de verkoop mede werd veroorzaakt door de druk op de koersen. ,,Je kan de wensen van beleggers niet meer negeren. Je moet niet tegen de wind in pissen'', zei hij vanochtend. Een verdere splitsing van de handelsdivisie en de projectontwikkeling is volgens Baar ,,niet aan de orde''.

BAM kondigde aan dat het de divisie infrastructuur, waar het nu de nummer twee is in Nederland, zal gaan versterken. ,,Daar verwachten we de komende tijd flink wat nieuwe opdrachten'', zei bestuursvoorzitter W. van Vonno van BAM. Het concern, dat vrijwel alleen in Nederland actief is, heeft geen plannen voor expansie in het buitenland. ,,We gaan geen BAM Frankfurt opzetten'', zei Van Vonno. ,,Maar wellicht is er iets mogelijk met allianties.''

NBM-Amstelland en BAM maakten vanochtend ook hun resultaten bekend over de eerste zes maanden van dit jaar. NBM-Amstelland boekte een winststijging van 95 procent tot 96 miljoen gulden. De omzet steeg met 15 procent tot 2,7 miljard gulden. Bij BAM steeg de winst met 26 procent tot 21 miljoen gulden bij een 15 procent hogere omzet van 1,2 miljard gulden.