Kandidaat Cheney wil troepen VS weg uit de Balkan

De Verenigde Staten gaan op zoek naar een exit-strategie om Amerikaanse troepen terug te trekken van de Balkan, als George Bush op 7 november tot president wordt gekozen. Zijn running mate Dick Cheney zei dat gisteren in Fort Lauderdale, Florida.

Volgens de Republikeinse vice-presidentskandidaat moet Europa ,,een groter deel van de last'' dragen in de vredesmissies in Bosnië en Kosovo. ,,Wij hebben wereldwijde verplichtingen, zij niet'', aldus Cheney. Hij verweet president Clinton geen duidelijk plan te hebben voor het verminderen van het aantal Amerikaanse troepen in ex-Joegoslavië. ,,Ik heb nog geen enkel voorstel gezien van de regering om te vertrekken uit Kosovo en Bosnië'', zei de ex-minister van Defensie.

Een woordvoerster van Bush' opponent, vice-president Al Gore, reageerde dat Amerikaanse troepen minder dan een kwart uitmaken van de totale vredesmacht op de Balkan. Zij onderstreepte dat er geen slachtoffers zijn gevallen onder de Amerikaanse soldaten en dat de Verenigde Staten slechts tien procent van de kosten van de vredesoperatie dragen.

Clinton heeft het aantal troepen op de Balkan geleidelijk verminderd sinds in 1995 20.000 manschappen uit de VS arriveerden. In Bosnië zijn nu nog 4.600 Amerikaanse soldaten op een totale vredesmacht van 22.000 man. Ruim 6.000 Amerikanen maken deel uit van de 44.000 vredeshandhavers in Kosovo.

Als minister van Defensie onder president Bush sr. verzette Cheney zich in 1992 tegen de inzet van Amerikaanse troepen in Bosnië. Al eerder tijdens de verkiezingscampagne uitte hij scherpe kritiek op het defensiebeleid van Clinton. Eergisteren hekelde hij ,,de erosie'' van troepen, wapens en moraal van de Amerikaanse strijdmacht die de regering volgens hem veroorzaakt heeft.

In de opiniepeilingen gaan Gore en Bush momenteel gelijk op.